Inspectorii sanitar-veterinari au verificat, în ultimele două săptămâni, aproape 440 de unităţi de alimentaţie publică de pe litoral, 80 dintre acestea fiind amendate, valoarea totală a sancţiunilor depăşind 200.000 de lei. Printre neregulile găsite au fost depozitarea produselor în condiţii necorespunzătoare şi vânzarea alimentelor expirate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în perioada 31 iulie - 13 august, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au controlat unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare, respectiv 438 de unităţi din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

“În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, expunerea la vânzare a peştelui în spaţii necorespunzătoare, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat”, se arată în comunicat.

Inspectorii sanitar-veterinari au dat în aceste cazuri 80 de amenzi în valoare de 208.000 de lei.

De asemenea, la solicitarea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, o echipă de inspectori sanitar- veterinari s-a deplasat la o unitate din Eforie, unde în urma verificărilor făcute şi a deficienţelor constatate a dat o amendă în valoare de 2.000 de lei şi a retras de la comercializare 193 de kilograme de produse alimentare.

Totodată, la solicitarea IPJ Constanţa - SICE, inspectorii sanitar- veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au avut acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia şi Eforie, unde în urma verificărilor efectuate au amendat un restaurant, cu 2.000 de lei, retrăgând de la vânzare 18 kilograme de produse alimentare.

O sesizare primită la Call Center-ul  ANSVSA a fost transmisă spre verificare inspectorilor aflaţi pe litoral, iar pentru deficienţele constatate unitatea respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei.