La nici 60 de kilometri de Bucureşti, la Spitalul Judeţean Ploieşti, coşmarul tuturor medicilor s-a transformat deja în realitate. Medicul primar Violeta Tănase, şefa UPU, a făcut la Digi24 o mărturisire dură: deja de câteva săptămâni medicii aleg între pacienţi şi decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Celor cu mai multe şanse de supravieţuire li se dă o şansă în plus. Ei obţin locul la Terapie Intensivă, atunci când se eliberează. În rest, bolnavii care ar avea nevoie de terapie intensivă aşteaptă şi câte 72 de ore în Unitatea de Primiri Urgenţe, pentru că nu au loc.

 

- Aţi fost nevoită până acum să luaţi o decizie din acelea urâte? a fost întrebată, luni seara, la Digi24, Violeta Tănase, şefa secţiei UPU de la Spitalul Judeţean Ploieşti.

 

- Da!

 

- Adică cineva trăieşte, cineva nu trăieşte?

- Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei şase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.

 

- Adică pe cel care are cele mai multe şanse.

 

- Da!

 

- De câtă vreme luaţi decizii de-astea?

 

- De două-trei săptămâni suntem în această situaţie critică.

 

- Între un tânăr şi o persoană în vârstă veţi alege tânărul pentru un pat de terapie intensivă?

 

- Mă întrebaţi pe mine ca persoană? Da. Nu ştiu dacă este o poziţie generală a colectivului, dar eu, ca medic, da.

 

„Populaţia nu respectă indicaţiile. La Prahova nu stăm bine deloc”

 

Violeta Tănase a explicat cum s-a ajuns la o astfel de situaţie de coşmar: „Suntem într-un moment extraordinar de greu. De câteva zile pur şi simplu nu avem unde interna pacienţi pe terapie intensivă. Centrul Naţional de Coordonare nu ne-a mai ajutat, probabil că nu a mai avut cum să ne ajute, şi practic toţi pacienţii gravi - şi nu sunt puţini - au rămas în Unitatea de Primiri Urgenţe şi câte 72 de ore, până când au putut fi preluaţi de Terapia Intensivă sau s-a ameliorat starea lor, fiind îngrijiţi în UPU, ceea ce este absolut anormal. Sunt pacienţi neinternaţi, rămaşi în Urgenţă, consultaţi de specialistul de boli infecţioase al spitalului şi de medicii de terapie intensivă, dar pacienţi care nu au avut cum să fie admişi într-o secţie de terapie intensivă din lipsă de locuri. Nu am avut unde-i interna”, a arătat medicul Violeta Tănase.

 

„La acest moment, eu vin de la serviciu, am ieşit la ora 20:00, şi erau în Unitatea de Primiri Urgenţe şase-şapte pacienţi care necesitau internare în Terapie Intensivă şi nu avem unde să-i plasăm”, a detaliat medicul. „Aşa suntem la Prahova, din păcate, pentru că populaţia nu respectă indicaţiile noastre şi ale autorităţilor, este un judeţ foarte populat, cu zonă turistică, probabil astea sunt explicaţiile, nu ştiu. Cert este că la Prahova nu stăm bine deloc”, a adăugat Violeta Tănase.

 

Gardă la ATI exclusiv cu medici rezidenţi

 

Iar la Ploieşti, criza nu se opreşte la locurile de terapie intensivă. Există şi o nevoie acută de medici. „Cei care mai suntem încă sănătoşi trebuie să ne ocupăm de pacienţi, care sunt la fel de mulţi cum au tot fost în ultimele două luni, cred. În Terapie Intensivă avem patru medici rezidenţi detaşaţi, care practic ei acoperă linia de gardă de pe Terapie Intensivă COVID. Sunt şase medici specialişti şi primari de terapie intensivă care asigură linia de gardă non-COVID şi unul dintre ei în fiecare zi acoperă perioada de dimineaţă, până începe linia de gardă pe terapie intensivă COVID, iar de la orele prânzului până a doua zi de dimineaţă, linia de gardă este acoperită de medicii rezidenţi. Rezidenţii, de asemenea, trebuie să fie tot timpul coordonaţi de un specialist, de un medic primar. Ei sunt, totuşi, în perioada de pregătire”, a explicat dr. Violeta Tănase.

 

Terapia intensivă pentru bolnavii COVID de la Spitalul Judeţean Ploieşti are 12 locuri. A beneficiat şi de o unitate mobilă, un TIR, care însă la un moment dat nu a mai funcţionat, apoi a fost reparat, dar nu a mai putut fi pus în funcţiune din lipsă de personal.

 

Luni, a fost o şedinţă la nivelul Prefecturii judeţului cu conducerea tuturor spitalelor şi s-a decis ca de marţi să fie redeschisă terapia intensivă mobilă, ceea ce, spune dr. Violeta Tănase, „este o gură de oxigen”. Înseamnă încă 12 locuri, dintre care opt pot fi folosite şi cu ventilatoare. De asemenea, terapia intensivă de la spitalul suport COVID de la Câmpina s-a extins cu două locuri.

 

Orice loc de terapie intensivă contează în acest moment

„Orice loc de terapie intensivă contează în acest moment. Absolut orice loc. Orice ventilator este o şansă în plus pentru un pacient în stare critică”, a punctat dr. Violeta Tănase.

 

Ce poţi să faci când părinţii tăi, de exemplu, aşteaptă un pat de terapie intensivă şi nu există loc? a fost întrebată Violeta Tănase. „Această situaţie se întâmplă zilnic, la aceste presiuni suntem supuşi zilnic, pentru că aproape fiecare dintre pacienţii critici au nişte aparţinători care bineînţeles că sunt îngrijoraţi şi care bineînţeles că-i vor salvaţi. Problema este că nu există soluţie. În ultimele două-trei săptămâni, practic, Centrul Naţional de Coordonare nu ne-a mai ajutat cu niciun transfer nicăieri. În urmă cu nişte săptămâni, am transferat pacienţi, chiar şi la Oradea a fost discuţia la un moment dat să fie transferat unul dintre pacienţi, dar între timp s-a creat un loc în terapia noastră intensivă şi s-a evitat acest zbor, pe o asemenea distanţă”, a povestit Violeta Tănase. „Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluţii pentru noi, pentru că Bucureştiul a fost plin şi judeţele din jurul nostru de asemenea pline”, a adăugat medicul.

 

Am ajuns unde nu ne doream să ajungem

Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu? a mai fost întrebată Violeta Tănase. Răspunsul este dezarmant: „Da! Aţi crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!”, a spus medicul.

 

„Mi-aş dori ca cei (autorităţile - n.r.) care iau astfel de decizii (întârziate - n.r.) de organizare, de instruire, să-şi facă timp să treacă o oră prin Unitatea de Primiri Urgenţe şi prin Terapie Intensivă. Aşa, ca să vadă cam cum se respiră şi cam cum se moare”, a încheiat medicul.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro