Judecătorii de la Curtea Militară au decis, luni, să retrimită la DNA dosarul celor doi pompieri acuzaţi de abuz în serviciu în cazul tragediei de la #Colectiv.

Curtea Militară de Apel a decis, luni, ca dosarul pompierilor de la Colectiv să fie întors la DNA, pentru refacerea anchetei, după ce a constatat neregului în privinţa probelor din acest caz.

George Matei şi Antonina Radu, inspectori la ISU Bucureşti cu gradul de căpitan, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cei doi sunt acuzaţi că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Procurorii susţin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei şi Antonina Radu, în calitate de ofiţeri-inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit procurorilor, deşi au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei şi Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control şi nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deşi ştiau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv, au reţinut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

Un număr de 120 de persoane au depus la Tribunalul Militar Bucureşti cereri pentru a se constitui părţi civile şi solicită daune morale şi materiale în dosarul Colectiv. ureşti acÎn

Bilanţul incendiului din club Colectiv se ridică la 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi.