Facturile la gaze şi electricitate vor fi plafonate, dar pragurile vor fi diferenţiate după mai multe criterii şi, în mod previzibil, unii români vor avea mai mult de pierdut decât alţii. Cei mai loviţi, conform calculelor, sunt cei care nu au contractele pe numele proprii, chiriaşii reprezentând cea mai populară categorie.
Plafonarea preţului la energie se va aplica doar la locuinţa de reşedinţă/domiciliu a titularului de contract. În consecinţă, se vor confrunta cu facturi de mii de lei chiriaşii care nu şi-au făcut contracte pe nume sau cei care stau în ilegalitate. La fel de afectaţi sunt românii care au mai multe imobile pe numele lor.
Ce se întâmplă cu facturile la energie, cât plăteşte fiecare
De la 1 ianuarie 2023, preţul la gaz va fi de 0.31 lei/kWh, în timp ce la energie electrică plafonările sunt de 0.68 lei/kWh până în 100 kWH, 0.8 lei/kWH pentru un consum între 100.01 şi 255 kWH, urmând ca cei care consumă peste acest plafon să plătească preţuri nereglementate de chiar şi 3 lei pe kWh. Ca excepţii de la acest mecanism de diferenţiere, vor beneficia de o reducere a tarifului până la 0,68 lei/kWh şi clienţii casnici care utilizează echipamente medicale indispensabile, dar şi familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii minori, indiferent de consumul realizat.
”Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate.
Având în vedere că această lege încă nu este promulgată şi publicată în MO, dar şi faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situaţia în care mulţi dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori ceea ce va face ca cel puţin în luna ianuarie şi februarie 2023, mulţi consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege.
Este posibil ca această întârziere în publicarea legii în MO să nu fie chiar întâmplătoare, deoarece până la apariţia legii nu se poate realiza o astfel de cerere”, a transmis Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, conform Adevărul.
Una peste alta, vor avea foarte mult de suferit financiar românii cu mai multe locuinţe, cei care nu au făcut succesiunea, dar şi cei care au cumpărat o locuinţă şi au preluat vechile contracte de gaz şi energie electrică de la foştii proprietari. Chiriaşii care nu sunt în legalitate sunt de asemenea vizaţi şi, în consecinţă, vor ajunge să plătească facturi de până la patru ori mai mari.
Sursa: www.playtech.ro