Un proiect de lege care stabileşte desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa aparţine deputatului Cornel Comşa şi este semnată de alţi cinci parlamentari.

Propunerea legislativă, iniţiată în 2015, prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi preluarea atribuţiilor acestora de către Ministerul Educaţiei, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al consiliului judeţean.

Comisiile de învăţământ şi de administraţie publică din Camera Deputaţilor au dat raport de respingere, însă, la votul din plen, din decembrie 2015,  nu a fost întrunita majoritatea calificata pentru respingere.

Proiectul nu a mai ajuns însă pe masa plenului a doua oară, având termen de dezbatere şi vot final data de 4 februarie 2016. Astfel, proiectul a fost adoptat tacit şi va merge la Senat, care este camera decizională.