Bunurile confiscate de stat, de la infractori sau datornici, au adus la buget sume tot mai mici în ultimii 3 ani.

 

Potrivit datelor obţinute de Ştirile PRO TV, Fiscul a vândut peste 3.200 de maşini, bărci şi motociclete cu puţin peste 2 milioane de lei - adică o medie de 600 de lei pe bucată.

 

Problema este că anunţurile cu obiectele scoase la licitaţie sunt foarte greu de găsit online, din diverse motive, şi cei mai mulţi cumpărători se prezintă la licitaţii doar la a treia strigare. Iar atunci, preţurile sunt la jumătate.

 

O maşină BMW X6 din 2009 a fost vândută cu 30 de mii de lei, potrivit datelor trimise de ANAF la solicitarea Ştirilor PRO TV. Adică 6.500 de euro. Pe site-urile de anunţuri acest model din anul respectiv valorează dublu. Astfel de exemple sunt cu sutele pe listele de vânzare. Am vrut să găsim şi noi un asemenea chilipir.

 

”Căutarea acestor licitaţii este ca o loterie. Vreau să găsim anunţurile de licitaţie cu chilipiruri şi caut în prima categorie, caut în a doua, nimic, în a treia. Mergem mai jos şi nici aici nu e nimic.

 

În fundul site-ului, găsesc Anunţuri, aici trebuie să fie - iată vânzarea prin licitaţie, după care nu avem nicio indicaţie de căutare şi nimic intuitiv. Selectez pe rând ANAF, mari contribuabili, apoi judeţele şi categoria autoturisme. Zero peste tot. Găsesc, totuşi, câteva licitaţii la categoria bunuri executate în cazuri speciale - adică cele confiscate în dosare penale, de la infractori.”

 

Procedura este următoarea: după confiscare, bunul este evaluat şi scos la licitaţie cu preţul respectiv. Dacă depăşeşte valoarea de 20.000 de lei, legea obligă publicarea anunţului pe site-ul ANAF sau al ministerului de Finanţe. Statistic, în 99% din cazuri nimeni nu cumpără la prima strigare. Licitaţia a doua vine cu o reducere de un sfert din preţul de evaluare. A treia şi următoarele au deja 50% reducere. De aici încolo vin cumpărătorii.

 

Cea mai scumpă maşină, de exemplu, a fost un Lamborghini Gallardo din 2006, care i-a aparţinut lui Harry Mironescu, patronul clinicii Sabyc, acuzat şi condamnat la închisoare pentru trafic de ovule.

 

Maşina, care a zăcut timp de doi ani într-o parcare a Fiscului, a fost dată cu 260 de mii de lei - 57.000 de euro. Un MASERATTI QUATTROPORTE a fost şi el adjudecat cu 31.000 de lei - 6.800 de euro.

 

Pe lista Fiscului apar vândute peste 150 de maşini Dacia cu preţuri de la 200 la 1.000 de lei. Peste 320 de Mercedes, 175 de BMW-uri şi 280 de maşini Volkswagen.

 

În ultimii 3 ani, din valorificarea caselor, maşinilor sau altor bunuri din dosare penale, ANAF a adunat 45 de miloane de lei, potrivit rapoartelor publice. Din vânzarea altor bunuri s-au mai strâns încă puţin peste 100 de milioane.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro