Un geniu al fizicii din România, care a cucerit mai multe de zece medalii internaţionale în doar ultimii doi ani de studiu, îşi va continua studiile în Anglia, la Cambridge. Pentru a-şi plăti studiile, tânărul a apelat la un sistem de creditare pus la dispoziţie de guvernul britanic.

La Cambridge, rădăuţeanul Tudor Costel Creţu va studia ingineria în primii doi ani, pentru ca apoi să se pregătească în domeniul aeronauticii.

„Am ales ingineria pentru că nu simţeam că o carieră în cercetare mi-ar fi satisfăcut nevoile profesionale pe deplin. A lucra într-o echipă, pentru un proiect, nu garantează că soluţia găsită îşi va avea aplicabilitate în industrie. Fiind un om cu spirit pragmatic, îmi doresc să ştiu că munca mea este îndreptată într-un scop util, benefic societăţii. Cât priveşte aeronautica, este un domeniu deosebit, mai greu, cu foarte mult potenţial, care implică responsabilităţi mai mari. Am încredere că pot să fiu o parte foarte importantă a acestui domeniu, pentru dezvoltarea lui”, spune Tudor, citat de Monitorul de Suceava.

Tânărul din Rădăuţi a urmat liceul în Bucureşti, la Liceul Internaţional de Informatică. Tudor spune că a ales o universitate din străinătate pentru accent pe care cei din Vest îl pun pe latura practică.

„A contat accentul pe care ei îl pun pe partea practică a ingineriei. Totodată, la Cambridge nu sunt atât de multe ore de curs la care trebuie să fiu prezent, ci ei se bazează pe studiu individual care mie mi se potriveşte mai mult”, explică el.

Tudor Creţu a aplicat pentru admiterea la Cambridge încă din octombrie 2015. El a primit o recomandare din partea profesoarei de fizică Rodica Ionescu şi a trimis o scrisoare de intenţie pe adresa universităţii. În decembrie, a susţinut două interviuri, la matematică şi fizică.

„Îmi propun ca în viitor să pot să vin cu o idee inovativă în România”

Tudor spune că profesorii au urmărit în primul rând „interesul pentru rezolvarea respectivelor probleme” şi „modul cum te comporţi când îţi dau indicii” şi abia apoi capacitatea candidatului de a găsi soluţii corecte la toate problemele.

După facultate, Tudor şi-a propus o carieră antreprenorială în domeniul aeronauticii. Intenţia lui este ca afacere să fie clădită în România. Are motivele sale. „Îmi propun ca în viitor să pot să vin cu o idee inovativă în România, să pot să îmi continui cariera aici, dar vreau să nu vin din postura de muncitor, ci din poziţia de investitor. Vreau ca România să aibă o contribuţie importantă la dezvoltarea acestui domeniu pentru că ştiu că aici sunt foarte mulţi studenţi pasionaţi de aeronautică, de calitate bună”.

Premiile lui Tudor Creţu:

2014

– medalie de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene;
– medalie de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică din Singapore;
– argint la Olimpiada Internaţională de Fizică din Kazahstan;
– 2 medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astofizică de la Suceava;
– medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în Kârgâstan.

2015

– medalie de aur la Olimpiada Asiatică de Fizică, în Hangzhou, China;
– aur la Olimpiada Internaţională de Fizică din Mumbai, India;
– argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astofizică, din Indonezia;

Potrivit QS World University Rankings, Cambridge este a treia cea mai bună universitate a lumii şi cea mai bună din Europa. Pe plan mondial, este devansată doar de Masachusetts Institute of Technology (MIT) şi de Harvard. În top 10 universităţi ale lumii mai apar Stanford, SUA (la egalitate cu Cambridge), California Institute of Technology (SUA), Oxford (Marea Britanie), University College London (Marea Britanie), Imperial College London (Marea Britanie), ETH Zurich (Elveţia) şi University of Chicago.