Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Salvaţi Copiii, care include un index global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată. România ocupă locul 52 din 172, situându-se sub ţări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României). Dintre toţi indicatorii urmăriţi în raport, mortalitatea infantilă şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame.
Dintre membrii Uniunii Europene, doar România şi Bulgaria nu figurează în topul clasamentului format din 37 de ţări cu scoruri mari sau foarte mari în ceea ce priveşte sănătatea, nutriţia, educaţia şi protecţia copiilor
"Raportul "Copilării furate", lansat chiar de Ziua Internaţională a Copilului, arată că cel puţin 700 de milioane de copii - şi posibil sute de alte milioane - şi-au sfârşit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violenţa extremă şi conflicte la căsătoriile şi sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară şi lipsa accesului la educaţie", menţionează "Salvaţi Copiii".
Indicele privind sfârşitul copilăriei (End of Childhood Index) clasifică 172 de ţări, luând în considerare zone în care copilăria este cel mai puţin afectată şi zone în care este cel mai mult erodată. Indicatorii utilizaţi pentru a măsura sfârşitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriţia care stopează creşterea, abandonul şcolar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescenţă, strămutarea cauzată de conflicte şi uciderea copiilor. Pe ultimele locuri se află Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană şi Somalia. La polul opus, ţările în care copilăria este cel mai puţin ameninţată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda şi Suedia, toate aflate în Europa.
Copii cu copii – riscurile sarcinii în adolescenţă: Anual, în România, 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani
Efect al lipsei accesului la îngrijiri şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie relativ mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de naşteri.
"Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)", constată "Salvaţi Copiii".
În plus, datele Eurostat (2015) arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 şi 17 ani (9,282 de naşteri, adică 4,7% din totalul naşterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 şi 14 ani). Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară.
Impactul devastator al căsătoriilor timpurii - una din 15 fete cu varste între 15 şi 19 ani se căsătoreşte
"Căsătoria înainte de vârsta de 18 ani reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor şi este ilegală într-un număr tot mai mare de ţări. Căsătoria timpurie are consecinţe devastatoare pentru viaţa unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forţată în perioada de maturitate şi maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic şi mental. Ele se simt adesea lipsite de putere şi sunt private de dreptul la sănătate, educaţie şi siguranţă. Căsătoria timpurie îi afectează, de asemenea, şi pe băieţi, însă într-o măsură mult mai redusă decât în cazul fetelor", notează "Salvaţi Copiii".
În privinţa acestui indicator, România nu a ieşit din zona de risc, deşi legislaţia permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepţionale în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui şi cu autorizarea din partea instanţei de tutelă.
Astfel, în România, 6,7% dintre adolescenţii cu vârsta între 15 şi 19 ani s-au căsătorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) şi Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate. Media europeană este de aproximativ 2%. Surprinzător, ţări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice şi politice înregistrează valori sub cea a României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) şi Brazilia (3,9%).
Raport Salvaţi Copiii: România, după Bulgaria, Ucraina, Tunisia, Kazahstan în topul ţărilor în care copilăria este ameninţată
1 iunie 2017



Din aceeaşi categorie:
De ce a murit eleva de la Colegiul Mihai Viteazul?
(3 aprilie 2014)
1587 vizualizări
8.651 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(4 noiembrie 2020)
236 vizualizări
Angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu, în grevă generală pe termen nelimitat
(9 mai 2017)
322 vizualizări
Casa lui Spiru Haret demolată pentru un bloc de 7 etaje
(20 ianuarie 2014)
172 vizualizări
Băsescu a explicat de ce nu-l numeşte ministru pe Silaghi
(22 iulie 2013 - Cristina IANCU)
107 vizualizări
Presedintele Iohannis amenintat cu moartea !
(15 februarie 2020)
216 vizualizări
Ample controale ale Protecţiei Consumatorului şi ale ANRE la furnizorii de energie electrică, în contextul liberalizării pieţei. Sunt verificate inclusiv eventuale practici comerciale incorecte sau înşelătoare în relaţia cu clienţii.
(1 martie 2021)
105 vizualizări
Trafic îngreunat între Predeal şi Buşteni, din cauza numărului mare de maşini
(5 noiembrie 2017)
568 vizualizări
Guvernul a anunţat ce măsuri vor fi luate după data de 15 mai
(11 mai 2020)
682 vizualizări
Admiterea la liceu: Marţi are loc repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu
(19 iulie 2016)
248 vizualizări
Anchetatorii au găsit telefonul Alexandrei
(2 august 2019)
160 vizualizări
Câţi bani vor primi medicii de familie pentru fiecare pacient vaccinat în cabinetul lor. Suma tocmai a fost mărită în proiectul de guvern
(8 aprilie 2021)
48 vizualizări
Joi şi vineri dimineaţă vor fi cele mai scăzute temperaturi din această perioadă. 29 de judeţe sunt sub cod portocaliu de ger
(1 martie 2018)
125 vizualizări
Superstiţii de Sfântul ANDREI: Noaptea când apar strigoii, se fac farmece şi fetele nemăritate pot să îşi afle ursitul
(29 noiembrie 2018)
116 vizualizări
CCR discută sesizarea referitoare la legea câinilor fără stăpân
(24 septembrie 2013)
66 vizualizări
Biserica Ortodoxă Română a decis că înainte de ritualul botezului preotul va fi obligat să se întâlnească cu părinţii şi naşii copilului care să prezinte starea de sănătate a acestuia, în funcţie de recomandările pediatrului.
(26 februarie 2021)
215 vizualizări
Este oficial : vaccinul anti Covid-19 începe să fie vândut în decembrie, în Uniunea Europeana ! Va fi obligatoriu ?
(21 noiembrie 2020)
210 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole