În secolul noilor tehnologii, mulţi dintre noi avem un smartphone în buzunar pe care îl butonăm de sute de ori pe zi şi la care vorbim mii de minute pe lună. Facem asta pentru că încă nu cunoaştem care sunt bolile pe care ni le pot provoca telefoanele mobile.
Din cauza poziţiei în care ţinem telefoanele mobile atunci când le butonăm, ele ne pot afecta gâtul, coloana sau ochii. Faptul că petrecem mult timp uitându-ne la un ecran foarte mic, fără să clipim, provoacă uscarea ochilor, ce poate duce la inflamaţii şi chiar infecţii ale acestora. Tot din această cauză, mulţi dintre noi pot dezvolta prezbitism (nu vom mai putea focaliza imaginile aflate în apropiere).
Specialiştii ne recomandă mărimea scrisului de pe telefon şi evitarea folosirii smartphone-ului mai puţin de 15 minute la rând.
Atunci când citim ceva de pe telefon sau ne jucăm, întreaga postură a corpului se schimbă, iar coloana se curbează. Acelaşi lucru se întâmplă şi când folosim calculatorul, leptopul sau tableta. Acest obicei duce la dureri ale gâtului, ale umerilor şi chiar la dureri de cap.
Totodată, din cauza faptului că ne aplecăm pentru a privi telefonul, muşchii maxilarului se întind şi sunt afectaţi. Recomandarea ar fi să ridicăm gadgetul la nivelul ochilor, nu să coborâm privirea către el.
Folosirea îndelungată a telefonului poate duce la apariţia de coşuri şi de puncte roşii din cauza încălzirii ecranului. În plus, trebuie să ţinem cont şi de faptul că pe telefonul mobil au fost descoperite o mulţime de microbi, dintre care şi bacterii de origine fecală.
Volumul la maximum dat pentru a asculta muzică distruge treptat auzul. Recomandarea mediciilor este să folosim căşti care nu se introduc în ureche şi să menţinem volumul la un nivel mediu.