Zeci de percheziţii au loc, miercuri, în România şi Italia într-un dosar care vizează infracţiuni informatice cu prejudiciu estimat la un milion de euro. Gruparea infracţională, din care fac parte peste 150 de persoane, era specializată în lansarea de atacuri phishing împotriva unor bănci comerciale. În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene,
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, cu sprijinul Poliţiei Italiene, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., efectuează 15 percheziţii domiliciare în Bucureşti şi în 12 judete din România, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni români şi italieni.
De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupării.
O echipă de poliţişti români participă la activităţile desfăşurate in Italia, iar o echipă de poliţişti italieni este implicată în operaţiunile realizate în România.
În total, acţionează 120 de poliţişti români, precum şi 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
În urma percheziţiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar şi peste 50 de grame de cocaină.
Vor fi puse în executare 38 de mandate de aducere emise pe numele membrilor reţelei.
”Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională era specializată în comiterea unor infracţiuni informatice şi de spălare a banilor, respectiv lansarea de atacuri phishing împotriva unor bănci comerciale. În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, cetăţeni ai Uniunii Europene, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro”, anunţă Poliţia Română.
În fapt, în luna aprilie a anului 2016, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au iniţiat Operaţiunea BRUNO, iar la scurt timp după declanşarea investigaţiilor, a fost demarat un schimb de informaţii cu autorităţile din Italia (Poliţia Poştală din Milano), prin intermediul EUROJUST.
Operaţiunea a atras suportul EUROPOL, care a facilitat o întâlnire operaţională a poliţiştilor români cu omologii lor italieni, în vederea demarării unei anchete simultane în Italia şi coordonării pe viitor a activităţilor speciale.
Având în vedere amploarea şi caracterul transfrontalier al activităţii infracţionale, au fost puse bazele unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team), în scopul realizării investigaţiei concomitent în ambele state, sub coordonarea procurorilor din România şi din Italia.
Astfel, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din România şi Italia au lucrat împreună o perioadă de 2 ani, pentru a strânge probe şi a identifica toţi membrii reţelei infracţionale.
Aceasta avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de 2 italieni şi 2 români, aflaţi în Bucureşti şi Milano. Aceştia ar fi coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, fiecare cu roluri bine determinate.
Totodată, în cadrul activităţii infracţionale, ar fi fost atrase şi recrutate alte aproximativ 100 de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obţinuţi ilegal şi a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacţii succesive prin conturi bancare şi servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.
Reţeaua infracţională ar fi recrutat mai mulţi tineri, cetăţeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienţilor a două bănci comerciale din Italia.
În fapt, aceştia ar fi obţinut, în mod neautorizat, datele de contact ale victimelor şi le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.
Totodată, victimele ar fi fost îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii.
În urma accesării link-ului, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum şi datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.
Ulterior, sumele de bani erau tranferate în conturile unor intermediari recrutaţi special pentru această activitate, în Italia (money mules – nivelul 1), apoi erau redirecţionate prin servicii de transfer monetar către intermediari din România (money mules – nivelul 2), care la rândul lor le predau recrutatorilor, iar aceştia, în final, liderilor grupării.
Zeci de percheziţii în România şi Italia, pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice
28 martie 2018
- citeşte totul despre:
- perchezitii,
- romania,
- dosar,
- infractiuni,
- informatica,
- italia
(91 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Dosarul Caracal ajunge în instanţă.
(15 ianuarie 2020)
33 vizualizări
Veste de ultimă oră pentru români. Cum vor intra în atenţia ANAF când plătesc produsele comandate online
(19 mai 2022)
12 vizualizări
Zeci de şoferi, amendaţi în Braşov şi în Prahova, după ce au fost prinşi la volan fără centură de siguranţă
(14 martie 2019)
43 vizualizări
Fost director regional din CNAIR, trimis în judecată. Este acuzat că ar fi avansat în carieră folosind “o diplomă de licenţă emisă de UPG Ploieşti, document obţinut fraudulos”
(9 iunie 2021)
46 vizualizări
Intoxicată cu mercur, Doina Pană bănuieşte o mână criminală
(9 mai 2019)
137 vizualizări
Va fi obligatorie în şcoli! Ce vor trebui copiii să facă la orele de sport
(29 octombrie 2014)
53 vizualizări
Staţiunea Mamaia îşi depune cadidatura pentru organizarea CM de Bob-Start
(2 februarie 2015)
83 vizualizări
Cum jonglează penalii din parlament cu banii: A luat 2,5 milioane de euro în numerar!
(1 noiembrie 2016)
326 vizualizări
Bilanţ catastrofal în România! Peste 3500 de cazuri, 59 de decese!
(10 octombrie 2020)
72 vizualizări
Guvernul s-a sucit: nu mai majorează pensiile sub 3.000 lei
(12 septembrie 2022)
50 vizualizări
Alertă, copil răpit! Poliţia solicită sprijin pentru găsirea unei fete de 14 ani din Tălmaciu, luată cu forţa de acasă de patru bărbaţi mascaţi.
(9 ianuarie 2023)
47 vizualizări
România va avea în doi-trei ani o hartă a radiaţiilor cu radon în încăperile locuite
(24 mai 2017)
606 vizualizări
Atenţionare MAE: Situaţie de criză pe întreg teritoriul Egiptului
(17 august 2013)
83 vizualizări
Cîmpeanu a făcut anunţul: Se renunţă la mediile şi tezele semestriale
(30 mai 2022)
89 vizualizări
Bani pentru absolvenţii de nota 10 din promoţia 2017
(18 august 2017)
311 vizualizări
Unde se aruncă masca de protecţie după folosire. Ministrul Mediului: „Trebuie arsă, masca este un deşeu medical”
(19 mai 2021)
28 vizualizări
Telefoanele mobile, interzise la cursuri; elevii, sancţionaţi dacă au comportament violent
(20 iunie 2016)
252 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae?
Publicat la data de 6 decembrie 2024
-
Care sunt obiceiurile comune ale stilului de viaţă care cresc tensiunea arterială
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
DOCUMENT. Motivarea CCR. De ce au fost anulate alegerile prezidenţiale
Publicat la data de 7 decembrie 2024
-
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Cum cauzează stresul creşterea tensiunii arteriale?
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024