În prima zi în care poate fi aplicată nouă lege a carantinei şi izolării, au fost făcute publice date care dau fiori. 994 de români s-au îmbolnăvit doar în ultimele 24 de ore, iar 297 sunt la terapie intensivă.

 

Grav este că pe lângă cei 1.000 care s-au externat la cerere, deşi sunt bolnavi, autorităţile încearcă să localizeze aproape 3.700 de români. Aceştia s-au testat, ştiu că sunt pozitivi, însă nu au putut să fie duşi la spital împotriva voinţei lor. Acum vor fi căutaţi de inspectorii Direcţiilor de Sănătate Publică şi internaţi, în cazul celor cu simptome.

 

Pentru prima dată, marţi, România a fost foarte aproape de 1.000 de cazuri noi de infecţie Covid-19 în doar 24 de ore. Statistica indică 994 - aşadar cel mai mare număr de până acum.

 

Un record trist s-a înregistrat şi în cazul deceselor. 26 de bărbaţi şi 10 femei au murit în doar 24 de ore. Autorităţile se aşteaptă ca numărul celor care pierd lupta cu acest virus cumplit să crească, pentru că în secţiile de terapie intensivă sunt acum internaţi 297 de oameni pentru care medicii fac tot posibilul să îi salveze. Şi aici este cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei.

 

Din cei care au fost internaţi până acum, 1.087 au cerut să plece acasă deşi sunt încă pozitivi. Uluitor este că autorităţile vorbesc despre alte aproape 4.000 de persoane care şi-au făcute testele, au aflat că au boala, dar nu au mers la spital şi circulă fără probleme printre oamenii sănătoşi.

 

Prin noua lege a carantiei şi izolării, responsabilii încearcă să regelementeze situaţia acestor oameni, astfel încât să nu transmită boala.

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: ″Ei vor fi reevaluaţi, în primul rând sunt identificaţi la domiciliu, izolaţi, DSP, medicul de familie, vor lua act de acest lucru, vor face o testare, dacă sunt pozitivi, rămân, dacă nu au simptome, până la vindecare, 14 zile la domiciliu în izolare. Dacă au simptomatologie, merg în spital şi sunt trataţi ca atare.″

 

În ceea ce îi priveşte pe cei care vor primi diagnosticul de Covid-19 de acum încolo, legea abia intrată în vigoare le permite autorităţilor să dispună internarea acestora pentru cel mult 48 de ore, timp în care li se vor face investigaţii medicale.

 

Apoi, dacă vor să plece din unitatea sanitară, bolnavii vor intra în izolare la domiciliu. În cazul în care medicul va stabili că se impune prelungirea internării, iar pacientul refuză, va fi chemată Direcţia de Sănătate Publică - autoritatea care va decide în cel mult două ore dacă pacientul rămâne sau nu în spital.

 

Deocamdata este neclar sub ce formă vor fi internaţi cei care au Covid-19. Dacă vor beneficia de internare de o zi, trebuie să se stabilească ce investigaţii medicale vor fi făcute, pentru că în astfel de situaţii se decontează doar anumite analize. În plus, trebuie specificat ce doctori pot cere prelungirea internării. Dar şi cu ce vor pleca acasă cei care trebuie să intre în izolare. Toate aceste norme de aplicare ale reglementărilor din nouă lege vor fi date prin ordin de ministrul Sănătăţii.

 

Ludovic Orban, premierul României: ″Va fi emis un ordin care să stabilească foarte clar procedurile, din momentul în care o persoană e diagnosticată pozitiv, cum se dispune ancheta, care e termenul de efectuare a anchetei epidemiologice, cel mai probabil maximum 24 de ore, măsurile care se dispun privitoare la persoanele care au intrat în contact cu persoana care a fost infectată. Am solicitat fiecărei direcţii de sănătate publică să îşi facă o evaluare a necesarului de angajaţi suplimentari, indiferent că sunt medici, asistente medicale sau alte categorii, astfel încât să putem să completăm efectivele DSP-urilor la nivelul necesar.″

 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: ″Medicii de familie pot fi implicaţi în acest moment pentru cei care sunt în izolare la domiciliu, fiind cei care urmăresc pacienţii şi fiind în legătură. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcţie de cooperarea la aceste măsuri, de respectarea anumitor norme, vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluţia″

 

Normele de aplicare vor fi gata în următoarele zile.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro