Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit în cursul serii de duminică despre cât de contagioasă şi periculoasă este tulpina indiană, avertizând populaţia cu privire la pierderea eficienţei vaccinurilor în faţa mutaţiilor nou apărute. Din păcate, pentru a eradica cât mai repede această pandemie, renumitul medic oferă câteva soluţii clare pe care toată lumea trebuie să le ia în calcul cât mai repede.

 

Tulpina indiană, descoperită şi în Europa

India se confruntă cu o perioadă extrem de grea, după ce a anunţat apariţia unui val de Covid-19 care face ravagii, astfel că, în cursul zilei de duminică au fost raportate 350.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, fiind stabilit un record mondial.

 

Tulpina indiană a fost descoperită în luna octombrie în vestul Indiei, fiind considerată dublu mutantă. Astfel, cercetătorii au descoperit două mutaţii îngrijorătoare la nivelul proteinei Spike.

 

Printre cele două mutaţii a fost identificată E484Q, mutaţia regăsită şi la variantele sud-africane şi braziliene, astfel că este cunoscută reducerea eficienţei vaccinului în faţa acesteia. Cea de-a doua mutaţie este L452R, descoperită în California, fiind responsabilă pentru creşterea gradului de transmitere a virusului.

 

Identificarea acestor două mutaţii ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa vaccinurilor în faţa lor, însă, până acum nu a fost dovedit.

 

Pe lângă scăderea eficienţei în faţa vaccinului, tulpina indiană poate fi mai contagioasă, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor va creşte.

 

India trece printr-o criză sanitară extrem de mare, iar din păcate, tulpina indiană a ajuns şi în Europa, sâmbătă fiind anunţat primul caz în Elveţia. Acest lucru s-a întâmplat după ce joi, autorităţile din Belgia anunţaseră depistarea a 20 de studenţi indieni testaţi pozitiv la această tulpină.

 

Valeriu Gheorghiţă, despre singura soluţie de salvare

Coorodonatorul campaniei de vaccinare trage un semnal de alarmă cu privire la vaccinarea populaţiei, evitând astfel dezvoltarea şi transmiterea virusului cu mutaţii mai contagioase şi mai periculoase. Medicul a făcut referire la noua mutaţie indiană, explicând impactul pe care îl poate avea asupra tuturor.

 

“Este vorba despre mutaţii care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment, atât timp cât acest virus se propagă în rândul populaţiei, are şanse să acumuleze noi mutaţii, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acţiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de faţă, alături de respectarea măsurilor de prevenţie, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecţiei, de limitare a consecinţelor acestei pandemii.

 

Categoric, oricând poate să genereze noi mutaţii. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internaţional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic.

Este important să continuăm vaccinarea cu vaccinurile disponibile. La momentul actual pot să spun că sunt foarte eficiente, şi ne uităm ce se întâmplă în Israel, în Marea Britanie.

 

Sunt ţări care au înregistrat un număr extrem de scăzut de decese. Israelul, ieri nu a înregistrat niciun deces, pentru prima oară după atâtea luni. Este o veste extraordinară şi tocmai de aceea acest mesaj trebuie să fie foarte bine înţeles”, a afirmat acesta, la Digi24.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro