Senatorii au aprobat, marti, o lege care obliga supermarketurile ca 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate sa fie din producţie românească, în caz contrar magazinele urmând a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.

Plenul Senatului a completat Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin introducerea unui capitol referitor la obligaţiile speciale ale comercianţilor de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin, astfel încât aceştia să aibă obligaţia să achiziţioneze minim 51 la sută din produsele carne, legume şi fructe din producţia românească.

Prin derogare, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 la sută din ofertă.

Propunerea legislativă stabileşte că nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 50.000 de lei, iar obligaţia ar intra în vigoare la şase luni de la publicarea legii adoptate.

Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala.

Măsurile menţionate vor intra în vigoare după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Nerespectarea obligaţiei de achiziţie de produse autohtone va fi sancţionată cu amenzi între 25.000 -50.000 lei.