Pensiile militare de stat au fost adoptate de Senat luni, cu 119 voturi pentru, 1 impotriva si 2 abtineri. Proiectul a fost sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea. Camera Deputatilor este insa decizionala.

Principalii iniţiatori ai proiectului sunt vicepremierul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la elaborarea sa contribuind şi celelalte instituţii din sistemul de ordine publică şi securitate naţională, respectiv Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Obiectivul acestuia a fost de a reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, în considerarea statutului special al militarilor, al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, poliţiştilor şi a celorlalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, se arată într-un comunicat MAI transmis AGERPRES.

''Vor fi acordate pensii militare de stat şi pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu. Menţionăm că în urma adoptării de către Parlament a iniţiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/ 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, această categorie profesională beneficiază în prezent de posibilitatea menţinerii în activitate până la vârsta de 55 de ani. Proiectul de lege privind pensiile militare de stat instituie reglementări prin care se revine, în principal, la regulile care caracterizează sistemul pensiilor ocupaţionale. Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş'', precizează sursa citată.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militară de serviciu, sunt cele legate de vârstă şi vechime în serviciu.

Vârsta de pensionare este prevăzută de legislaţia actuală şi va creşte gradual la 60 de ani, până în anul 2030, adaugă MAI.

În acelaşi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcţie de condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea angajatul, dar nu mai puţin de vârsta de 45 de ani.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu şi care sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, ori ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militare.

Totodată, MAI afirmă că pentru baza de calcul a pensiei a fost propusă folosirea mediei soldelor funcţiei de bază, respectiv salariilor funcţiei de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai puţin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. de asemenea, la media obţinută se adaugă solda de grad/ salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu.

Elaborarea noului proiect legislativ are în vedere politica Guvernului în domeniul apărării pentru perioada 2013-2016, care impune implementarea unui model de management al resurselor umane care să permită dezvoltarea motivării profesionale şi evoluţia în carieră, se mai arată în comunicatul citat.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut, începând cu luna ianuarie 2015, înfiinţarea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă sau retragere, ai Corpului Naţional al Poliţiştilor şi sindicatelor din poliţie, care a lucrat la elaborarea acestui proiect de lege.

''Principiul acestui proiect de lege susţinut de către vicepremierul Gabriel Oprea este acela că niciun pensionar al sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională să nu-şi piardă drepturile. Tocmai de aceea, în caz de recalculare, pensiile aflate în plată îşi vor păstra cuantumul, dacă acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi. Organizaţiile profesionale, sindicale şi ale cadrelor în rezervă sau retragere şi-au exprimat acordul faţă de forma finală a proiectului de lege a pensiilor militare de stat'', se precizează în comunicat.