Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu i-a prezentat situaţia cardului de sănătate şi concluzia a fost că ”implementarea cardului a fost prost pregătită”, apreciind că populaţia a fost insuficient de bine informată.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a fost la el, şi i-a prezentat situaţia, adăugând că au discutat şi despre alte chestiuni, precum Institutul Cantacuzino.

”Concluzia este că a fost prost pregătită implementarea cardului”, a spus şeful statului, întrebat care a fost concluzia sa, după discuţiile cu ministrul Sănătăţii.

”Consider în continuare că populaţia a fost insuficient de bine informată. Ar fi fost nevoie de o campanie naţională de informare amplă, şi atunci o bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate relativ uşor”, a declarat şeful statului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naţionale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

"Avem nevoie de cardul de sănătate şi de combaterea risipei şi fraudei din sănătate. Domnul ministru, nu ştiu, sunt probleme la Casă, le îndreptaţi!", a cerut premierul Ponta, în şedinţa de guvern.

El a arătat că, prin introducerea cardului, unii medici nu mai pot pretinde că au 2.000 de pacienţi pe zi şi consumă medicamente de două milioane de euro.

"Sunt convins că trebuie îmbunătăţit sistemul, dar, în acelaşi timp, e cea mai importantă schimbare pe care o facem în sănătate", a mai spus Ponta.

Aproape 1.000 de persoane au aşteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti pentru a-şi lua cardul de sănătate sau o adeverinţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiţi în spitale fără acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate şi de faptul că unii medici nu au înţeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor şi menţinut acolo până când asiguratul îşi tasta PIN-ul ales de el şi primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operaţii, respectiv consultaţia şi redactarea reţetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie şi de patru ore pentru a consulta trei pacienţi, după cum au semnalat aceştia.

Cei mai mulţi medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicii din toată ţara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă şi Token - lipsă.

Dacă la medicul de familie au fost situaţii, potrivit declaraţiilor acestora, în care în patru ore au putut consulta trei pacienţi, cu totul alta a fost situaţia la spitale. De exemplu, la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, fişa de internare putea fi întocmită în medie în 15 minute, pe baza cardului de asigurări de sănătate.

Un semnal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii este acela că toţi furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.