Elevii şi preşcolarii revin la cursuri, astăzi, după vacanţa de primăvară, ultima înaintea celei de vară. Pentru mulţi dintre ei urmează cea mai încărcată parte, în următoarele săptămâni fiind programate nu numai teze semestriale, ci şi evaluări naţionale, respectiv examene finale.

Cu siguranţă cele mai mari emoţii le au viitorii absolvenţi de gimnaziu şi liceu. La începutul verii, aceştia vor susţine Evaluarea Naţională şi admiterea, respectiv Bacalaureatul.

Examenele la clasa a VIII-a sunt programate în intervalul 18 - 21 iunie. Este şi motivul pentru care absolvenţii de gimnaziu vor încheia cursurile mai devreme decât colegii lor, adică pe 7 iunie.

Şi absolvenţii de liceu termină cursurile mai devreme, mai exact pe 31 mai, dar nu pentru a se bucura de vacanţă, ci pentru a intra în focurile Bacalaureatului. Prima sesiune din acest an va începe pe 3 iunie, probele scrise fiind programate în intervalul  1-4 iulie. După afişarea rezultatelor finale, pe 13 iulie, absolvenţii se pot concentra pe admiterea la facultate.

Vin săptămâni complicate şi pentru elevii mai mici. De altfel, chiar în aceste zile încep evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Primele sunt cele la clasa a II-a, programate în perioada 7-10 mai, urmate de evaluările la clasa a IV-a (14 - 16 mai) şi de cele la clasa a VI-a (22-23 mai).

Exceptând clasele terminale, elevii şi preşcolarii vor intra în vacanţa de vară pe 15 iunie. O altă dată ar putea fi valabilă în învăţământul preşcolar, acolo unde, în funcţie de solicitările venite din partea părinţilor, grădiniţele cu program prelungit pot rămâne deschise până spre 1 iulie.