Klaus Iohannis a semnat pe 27 decembrie decretul pentru promulgarea modificării legii privind circulaţia pe drumurile publice. Dintr-o dată, examenul medical ar trebui să însemne ceva pentru siguranţa pe şosele.

Modificarea legislaţiei prevede că opersoană declarată inaptă din punct de vedere medical trebuie să informeze poliţia rutieră asupra situaţiei sale. Constatarea e realizată de unitatea de asistenţă medicală autorizată. Odată cu promulgarea lui Iohannis, modificarea intră în vigoare.

Acest proiect de lege promulgat pe 27 decembrie de Iohannis are ca obiect de reglementare completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/.2002. Aceasta priveşte circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Are scopul instituirii unor condiţii privind circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul situat pe partea dreaptă.

„Examinarea medicală […] a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se reazlizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ, care au obligaţia luării în evidenţă a acestora”, se arată în acest proiect de lege.

Informarea poliţiei rutiere de către unitatea de asistenţă medicală autorizată care a făcut constatarea se face în maximum o zi de la data constatării. Trebuie să informeze poliţia, medicul trimiţător, dar şi peersoana în cauză. „În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată inaptă mediacal, unitatea […] comunică, în temen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către mediul trimiţător”, se mai arată în această modificare a legii.

„Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt maximum 3 zile lucrătoare de la această dată”. Mai mult, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

O altă prevedere arată că permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce se retrage de către poliţia rutieră. Poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 28 noiembrie de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional