Produsele alimentare care sunt aproape de termenul de expirare vor fi donate căminelor de bătrâni, orfelinatelor sau spitalelor.

Legi similare sunt deja în vigoare în unele state europene, iar parlamentarii români au decis să urmeze exemplul.

Marii comercianţi sunt de acord să doneze alimentele aflate la un pas de termenul de expirare, însă doresc deduceri fiscale pentru acest lucru, scrie site-ul stirileprotv.ro. Românii aruncă, în total, 1,7 milioane de tone de hrană în fiecare an, în timp ce în Uniunea Europeană, peste 100 de milioane de tone de alimente sunt irosite într-un an.

”Este păcat că aceste alimente să fie arse sau distruse şi să nu ajungă la căminele de bătrâni, la orfelinate, la oamenii care au nevoie, la ONG-uri care se implică în ajutorarea oamenilor”, crede Florin Alexe, deputat PNL şi unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.

Noua lege prevede ca toate alimentele ce se apropie de expirarea termenului de valabilitate să fie donate. Cei care nu fac acest lucru vor fi amendaţi cu 10.000 de lei.

”Dorim ca să se întâmple ca în alte ţări europene: o deducere fiscală pentru aceste alimente care urmează să fie donate”, a precizat şi Florin Căpăţână, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.

Legea va fi dezbătută şi votată în septembrie. Uniunea Europeană îşi propune să reducă risipa de alimente cu 40% până în 2020.