Elevii îşi pot alege reprezentanţii în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ pentru acest an şcolar până pe 15 octombrie, potrivit unui ordin de ministru publicat pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Conform sursei citate, candidaţii trebuie să aibă la data alegerilor 18 ani împliniţi, iar reprezentantul elevilor trebuie să fie ales prin vot secret cu buletine de vot de către elevii din unitatea de învăţământ.

Mandatul reprezentantului elevilor în consiliul de administraţie este de un an şcolar.

Alegerile pentru reprezentantul elevilor sunt organizate de către consiliul elevilor din unitatea respectivă de învăţământ.

Ordinul precizează că nu pot fi aleşi reprezentanţi ai elevilor cei care au sancţiuni disciplinare în ultimii trei ani.

Potrivit aceleiaşi surse, candidaţii care îndeplinesc condiţiile pentru a participa la alegeri se prezintă în cadrul unei întâlniri şi dezbateri cu elevii şcolii.

"Alegerile sunt considerate valabile dacă se prezintă la vot cel puţin jumătate plus unu din numărul total de elevi din unitatea respectivă. (...) Este declarat câştigător candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi din totalul de voturi valide. În cazul în care nu se prezintă la vot jumătate plus unu din numărul total de alegători se va organiza un al doilea tur de alegeri", precizează acelaşi ordin.