Să mergi într-un bar ori să participi la un concert cu public numeros sunt printre cele mai riscante alegeri în pandemie.

 

Este concluzia la care au ajuns 14 experţi americani în sănătate publică, epidemiologie sau boli infecţioase care au făcut un clasament al activităţilor cu cel mai mare risc de răspândire a coronavirusului.

 

De partea cealaltă, cea mai puţin riscantă activitate pare a fi, în opinia specialiştilor, deschiderea scrisorilor sau a coletelor.

 

Clasamentul activităţilor în funcţie de risc

 

Activităţile au fost clasificate în funcţie de riscul fiecăreia, unde 1 este cel mai mic risc, iar 9, cel mai mare.

 

Au fost analizate activităţi normale, pe care le desfăşoară oamenii în mod constant. Deschiderea scrisorilor sau coletelor, de pildă, care pare a fi cea mai puţin riscantă, sau mersul la plajă, ce prezintă un risc moderat.

 

În categoria activităţilor mai puţin riscante găsim pe lângă deschiderea corespondentei şi alimentarea maşinii cu combustibil sau mersul cu cortul.

 

Pe o treaptă superioară, dar totuşi cu risc scăzut de răspândire a infecţiei, se afla cumpărăturile uzuale, dar şi alergarea sau plimbările în aer liber.

 

Tot un risc scăzut spre moderat de infecţie prezintă şi o ieşire la o terasă, la bibliotecă sau muzeu, dar şi cazarea pentru două nopţi într-un hotel.

 

Mai departe, un risc moderat apare atunci când mergem la masă la altcineva acasă sau când mergem la plajă. Dar şi cumpărăturile la mall sau o săptămână de muncă într-o clădire de birouri sunt la fel de riscante.

 

Mai riscante sunt activităţile din ultimele categorii care au obţinut punctaj de peste 7. Aici găsim mersul la coafor sau frizerie, participarea la o nuntă sau înmormântare sau călătoria cu avionul.

 

De asemenea, şi sporturile de echipă precum fotbalul sau baschetul prezintă acelaşi risc. Cel mai ridicat risc însă au, în opinia experţilor americani, mersul la sală, la cinema sau într-un parc de distracţii.

 

Iată cele mai riscante locuri în care puteţi ajunge: pe stadion, la un concert sau la o slujbă religioasă cu peste 500 de persoane - şi cel mai riscant - într-un bar.

 

Specialiştii ne reamintesc că de noi depinde cât de mult va continua acest virus să se răspândească.

 

Dr. Virgil Musta: „Fiecare îşi poate calcula riscul, aici este foarte important orice activitate se poate desfăşură dacă iţi calculezi corect riscurile . Vezi unde există potenţial de a te contamina şi să introduci acolo nişte reguli esenţiale. De exemplu, eşti într-o încăpere, ai grijă să distanţezi oamenii, să nu fie aglomerat, să obligi oamenii să poarte mască. Eu cred că fiecare situaţie dacă etse analizată corect scade la minim riscul de transmitere”.

 

Această evaluare a riscurilor a fost realizată de 14 experţi americani de la Texas Medical Association.

 

Ei au avut în vedere participarea la oricare dintre activităţi cu respectarea regulilor de bază privind împiedicarea răspândirii coronavirusului, adică purtarea măştii, distanţarea socială şi igiena personală.

 

De asemenea, ei au ţinut cont de mediul în care se desfăşoară fiecare activitate, timpul petrecut acolo, apropierea între persoane şi gradul de respectare a regulilor de siguranţă.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro