Modificările aduse Codului rutier intră în vigoare la sfârşitul lunii februarie, iar printre noile prevederi figurează amenzi mai mari pentru şoferii care îşi împrumută maşina, dacă refuză să le dea poliţiştilor date despre şoferii de ocazie. Aceştia pot plăti până la 2.900 lei, fără să aibă posibilitatea de a achita jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile.

 

Poliţiştii spun că modificările vin după ce mulţi proprietari de maşini au refuzat să dea datele persoanelor cărora le-au împrumutat maşina sau şi mai rău, au transmis informaţii false.

 

Dacă înainte proprietarul unei maşini trebuia să plătească o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, acum acesta ar trebui să plătească 1.305 lei. Şoferul nu va mai avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile, ci va trebui să o achite integral.

 

Unele persoane spun că ar avea încredere să îi împrumute maşina unui prieten, însă dacă acesta ar face vreo ilegalitate cu maşina lor, le-ar transmite datele poliţiştilor.

 

„Cu siguranţă aş colabora cu poliţia, cu siguranţă”, spune un tânăr.

- Am şi păţit cu un prieten de familie mai în vârstă care a făcut o boacănă, dar am rezovat-o împreună, povesteşte un bărbat.

- Dar le-aţi spus poliţiştilor cine este?

- Da, bineînţeles. Am mers la poliţie.

 

Noua lege reglementează şi ce date trebuie comunicate.

 

„Obligaţia se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deţinătorul mandatat al vehiculului comunică poliţiei rutiere în termenul stabilit, în cuprinsul solicitării, numele, prenumele, codul numeric personal, datele referitoare la domiciliul respectiv, reşedinţă”, a precizat Claudiu Costea, purtător de cuvânt la Brigada rutieră din Capitală.

 

Nici firmele nu sunt exceptate, în cazul în care nu comunică cine conducea maşina în timp ce, spre exemplu, a trecut pe roşu.

 

Amenda poate să ajungă până la 14.500 de lei.

 

Aceste modificări ale Codului rutier vor fi aplicate de la finalul lunii februarie.

 

 

 

 

sursa: www.digi24.ro