Telefoanele a peste 1.500 de români sunt ascultate în fiecare an de SRI. Dezvăluirea a fost făcută de fostul director al Serviciului, George Maior.  Acesta spune însă că i se pare un număr foarte mic în comparaţie cu întreaga populaţie a României.

Întrebat despre rolul pe care îl are Legea Retenţiei Datelor, propusă de Klaus Iohannis şi semnată de către liderii partidelor parlamentare, Maior a declarat:

”Pentru a investiga mai bine şi mai rapid pe baza acestei istorii. Foarte puţini oameni sunt ascultaţi în zona siguranţei naţionale, 1500 de mandate anual nu mi se pare mult. S-au dezbătut foarte mult Legile Big Brother, a existat o dezbatere, au fost organizaţii implicate în ce priveşte aceste legi, relaţia libertate-securitate. Eu cred că s-a produs un pas bun prin acest acord politic. Dezbaterea va continua”, a spus Maior, la Pro TV, la emisiunea „După 20 de ani”. 

Pe de altă parte, fostul şef SRI a vorbit şi depsre colaborarea dintre DNA şi SRI, pe temele ce ţin de infracţiunile de corupţie, precizând că ”din activitatea noastră se pot culege informaţii şi pe această dimensiune. Mai departe, informaţiile sunt prelucrate de parchete care au totală independenţă faţă de servicii în acest sens”, cu precădere parchete:

”Infracţiunile de corupţie se transmit DNA sau Parchetului, e o activitate firească pe care o face orice alt serviciu de informaţii. Ar fi ilegal să nu transmiţi informaţia. Sunt departamente în cadrul serviciului care au această misiune. Uneori, suntem solicitaţi de parchete, de alte instituţii, de Ministerul de Interne. Din activitatea noastră se pot culege informaţii şi pe această dimensiune. Mai departe, informaţiile sunt prelucrate de parchete care au totală independenţă faţă de servicii în acest sens. Misiunea serviciului e strict legată de informaţii, nu de altceva. Nu instrumentează dosare. A fost o discuţie ca serviciul să aibă capacitate executivă, dar nu s-a agreat”, a mai afirmat Maior.