Medicii de familie care au asigurat continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanentă, în perioada 28 mai 2008 şi 1 iunie 2011, sunt amnistiaţi fiscal, notează avocatnet.ro.
Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii septembrie, prin vot final, un proiect de legecare stabileşte că medicii de familie, care au asigurat în perioada 28 mai 2008 şi 1 iunie 2011 continuitatea asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă organizate în baza Legii nr. 263/2004, nu vor mai trebui să returneze statului anumite sume de bani, se menţionează într-un comunicat al camerei.
Documentul aprobat de deputaţi a fost publicat că Legea nr. 149/2014, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 771 din 23 octombrie 2014. Actul normativ a intrat în vigoare duminică.
Concret, prin Legea nr. 149/2014 s-a aprobat exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare ale cabinetelor a medicilor menţionaţi anterior şi accesoriile aferente, din perioada 28 mai - 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii.
De asemenea, noile dispoziţii mai prevăd că sumele recuperate până la 26 octombrie, că urmare a deciziilor de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, se restituie pe baza normelor aprobate prin ordin comun al ministrului Finanţelor, ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, de aministia fiscal beneficiază 1157 de medici. Motivele pentru care a fost necesară adoptarea acestei măsuri sunt, potrivit aceluiaşi document, următoarele: imposibilitatea achitării sumelor imputate medicilor de familie care şi-au desfăşurat activitatea în centre de permanentă; pericolul refuzului medicilor de a mai presta activitate în cadrul centrelor de permanentă; imposibilitatea recuperării rapide a prejudiciului constatat de Curtea de Conturi şi a obligaţiilor conexe; imposibilitatea stabilirii vinovăţiei văduvite a vreunei persoane sau instituţii implicate pe tot parcursul procesului de derulare a contractelor pentru asigurarea continuităţii asistenţi medicale primare în regim de garda prin centrele de permanentă.