România se numără printre ţările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbaţi, cât şi la femei, relevă un studiu publicat săptămâna aceasta în revista The Lancet Oncology.

 

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (77 la sută, adică 567.000 de cazuri).

 

În România au fost raportate anul trecut 4.700 de cazuri de cancer la bărbaţi ce pot fi puse în legătură cu consumul de alcool şi 1.700 de cazuri la femei.

 

Studiul arată că numărul cazurilor noi de cancer legate de consumul de alcool variază destul de mult între diversele regiuni ale lumii, cele mai multe cazuri înregistrându-se în Asia de Est şi Europa Centrală şi de Est, iar cele mai puţine în Africa de Nord şi Asia de Vest (acolo unde trăiesc şi importante populaţii musulmane în rândul cărora consumul de alcool este mai puţin întâlnit).

 

Proporţia cea mai ridicată de cazuri de cancer legate de alcool este estimată a fi în Mongolia (circa 10 la sută), Moldova (7,9 la sută), România (6,8 la sută) şi China (6,2 la sută), în timp ce la polul opus sunt Kuweitul, Libia (sub 5 cazuri, se consideră 0 la sută) şi Arabia Saudită (0,1 la sută).

 

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

 

În cazul femeilor, cele mai multe cazuri de cancer legate de consumul de alcool se înregistrează în Belarus, România şi Rusia, dar şi în Australia, Noua Zeelandă şi în Europa de Vest.

 

Tipuri de cancer cu risc amplificat de consumul de alcool

Publicat în revista medicală The Lancet Oncology, studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei (adică, în total 6,3 milioane de cazuri în 2020).

 

În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (aproape 190.000 de cazuri), cancerul de ficat (circa 155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri).

 

Estimările au fost făcute corelând date din 2020, pe ţări, cu date înregistrate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste). Cercetătorii au folosit, de asemenea, date referitoare la vânzări, producţie, impozite şi consum de alcool pentru a estima câte persoane au băut pe zi în ţările din întreaga lume.

 

Astfel, cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

 

Cât alcool face rău

Majoritatea cancerelor (86%) care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum „riscant şi excesiv” (peste două băuturi alcoolice pe zi), potrivit studiului.

 

Dar chiar şi un consum „uşor până la moderat” (până la două pahare de alcool pe zi) reprezintă 1 din 7 cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume în 2020, a estimat agenţia din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Autorii subliniază că cercetări anterioare au constatat că alcoolul poate cauza deteriorarea ADN-ului şi poate afecta secreţia de hormoni, ceea ce de asemenea poate contribui la dezvoltarea cancerului.

 

Studiul are însă limitări, subliniază The Lancet Oncology într-un comunicat citat de AFP. Pe de o parte, nu ţine seama de întreruperile de asistenţă medicală cauzate de pandemia de COVID-19, care ar fi putut duce la subdiagnosticarea anumitor cancere anul trecut. Pe de altă parte, nu integrează interacţiunile dintre consumul de alcool şi alte fenomene precum tutunul sau obezitatea, cărora li se pot imputa, de asemenea, cancerele, scrie Agerpres.

 

Ce soluţii sunt pentru a reduce riscul de cancer legat de alcool

Datele relevate de studiu arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficiente pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”, subliniază autorii.

 

Măsuri precum reducerea disponibilităţii alcoolului, etichete de avertizare referitoare la sănătate, impozitarea şi interzicerea comercializării ar putea reduce ratele de cancer legate de alcool, însă este nevoie de strategii adaptate la specificul regiunilor, recomandă specialiştii OMS.

 

Există, cu precădere, o slabă conştientizare a publicului în legătură cu riscul de a face cancer din cauza alcoolului, în special în cazul cancerului de sân, subliniază experţii.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro