După ce Marea Britanie a deschis magazinele cu produse neesenţiale, saloanele de îngrijire şi sălile de sport, şi alte ţări europene au început să relaxeze restricţiile.

 

Portugalia, Elveţia, Lituania şi Finlanda sunt printre ţările unde numărul cazurilor de Covid a scăzut, datorită campaniilor de vaccinare. Iar acum se fac paşi spre revenirea la normalitate.

 

În Portugalia, oamenii s-au aşezat la cozi, în faţa magazinelor din mall-uri. După aproape trei luni de carantină, în această ţară pot fi redeschise toate magazinele, iar elevii de peste 15 ani şi studenţii pot merge fizic la cursuri.

 

Paulo Gomes, manager al unui centru comercial: „Este un semn că în materie de probleme de sănătate, cifrele arată bine şi este o problemă care cred că ne preocupă pe toţi. În al dolea rând, vorbim despre o revenire a activităţilor economiei. Perioadă în care totul a fost închis a produs daune imense”.

 

Se redeschid şi cafenelele, resturantele, cinematografele, teatrele şi sunt permise nunţile şi botezurile, dar cu un număr limitat de invitaţi.

 

Un anunţ similar a fost făcut în Finlanda, însă ţara nordică păstrează restricţii mai dure în regiunile cu o incidenţă mai mare a virusului, unde, spre exemplu, restaurantele vor fi deschise doar până la ora 19.00 şi vor vinde alcool până la ora 17:00.

 

Pentru prima dată de la Crăciun, în Elveţia se poate ieşi la terasă, la cinema, competiţiile de pe stadioane se pot ţine cu spectatori şi este permis accesul în sălile de fitness

 

Elveţian: „La sală avem toate aparatele pentru a face sport. Este mult mai motivant să ieşim din casă şi mergem direct la sala de fitness. Acasă sunt foarte multe ispite, te uiţi la televizor, mănânci, după care te aşezi pe canapea şi nu mai faci nimic. Aşa este mult mai bine”.

 

Autorităţile elveţiene au început să distribuie gratuit teste rapide pentru depistarea COVID, pe care cetăţenii şi le pot face acasă.

 

Elveţian: „De fapt, trebuie să completăm un formular, cu un număr de telefon şi toate informaţiile de contact când ne punem la masă. Nu trebuie să purtăm mască atunci când stăm jos. Lucururile sunt destul de normale”.

 

Tot de săptămâna asta, şi lituanienii se vor bucura de mai multă libertate. Ei pot merge inclusiv la concerte, însă trebuie să păstreze distanţa, la fel ca în mazine, unde numărul clienţilor este limitat.

 

Lituanian: „Trebuie să respectăm aceste cerinţe de securitate, să controlăm vizitatorii care intră în magazin, să le cerem să poarte măşti în mod corespunzător, să păstreze distanţa”.

 

Veşti bune vin şi dinspre Italia, unde Lombardia ar putea trece în zona galbenă. Ceea ce înseamnă că locuitorii de aici vor putea ieşi la terase. Lombardia este punctul de unde a început răspândirea virusului Sars-Cov-2 în Italia, una dintre cele mai afectate ţări europene în pandemie. Infectările sunt în scădere în toată peninsula, dar situaţia rămâne critică în condiţiile în care peste 200 de pacienţi cu Sars-Cov-2 ajung zilnic la terapie intensivă.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro