La aproximativ o săptămână după ce Germania a anunţat că va vaccina doar persoanele peste 60 de ani cu AstraZeneca, vedem un nou val de reticenţă la adresa serului dezvoltat cu Oxford.

 

În urmă cu câteva zile, mai mulţi oameni au văzut ca pripită decizia autorităţilor germane de a atrage din nou atenţia asupra vaccinului AstraZeneca şi a efectului său secundar legat de tromboze. Acum, restricţiile nemţilor s-au extins şi la alte ţări, într-o formă sau alta.

 

În Italia, vaccinul de la AstraZeneca este rezervat doar persoanelor peste 60 de ani, la fel ca în Germania. Din cauza primelor rapoarte care au identificat conexiuni între vaccin şi cazurile rare de cheaguri de sânge.

 

S-a decis „recomandarea utilizării de preferinţă persoanelor cu vârsta peste 60 de ani”, a declarat consilierul ştiinţific al guvernului italian Franco Locatelli într-o conferinţă de presă cu câteva ore după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a propus să enumere riscul formării cheagurilor de sânge ca efect secundar al vaccinului anglo-suedez.

 

În Belgia, tot ieri, imunizarea cu AstraZeneca a ajuns să fie rezervată persoanelor peste 55 de ani. Decizia a fost argumentată prin raportul EMA publicat ieri.

 

„Pe baza avizelor ştiinţifice recente, miniştrii belgieni ai sănătăţii au decis să înlocuiască (vaccinul) AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani; pentru persoanele cu vârsta de 56 de ani şi peste, toate vaccinurile vor continua să fie administrate”, declară autorităţile sanitare belgiene, care urmează astfel decizia luată şi de alte ţări europene.

 

Marea Britanie, care a lucrat la dezvoltarea vaccinului, a mers cel mai departe cu limitarea accesului la AstraZeneca. Persoanele cu vârsta de peste 30 de ani, ”atunci când este posibil”, vor fi vaccinate cu acest ser. Cei între 18 şi 29 de ani ar trebui să utilizeze altceva.

 

„Adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariţie a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin Covid-19, mai degrabă decât vaccinul AstraZeneca, atunci când un astfel de vaccin este disponibil”, a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI, menţionând că recomandarea comitetului nu este de oprire a vaccinării în nicio grupă de vârstă.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro