Regiunea italiană Piemont a suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, după decesul unui profesor în vârstă de 58 de ani.

 

Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a anunţat duminică după-amiază continuarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a cărui administrare o suspendase puţin timp mai devreme, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă, potrivit marsica-web.it.

 

Dar lotul ce corespunde vaccinului cu care a fost inoculată persoana decedată va fi suspendat, fiind vorba despre lotul ABV5811.

 

Acest lot a fost folosit şi în România.

 

În România, lotul ABV 5811 a ajuns pe 17 februarie. Din 163.000 de doze au fost folosite 61.000 până acum, deci tot atâţia români au fost imunizaţi cu prima doză. Nu au primit-o şi pe a doua, pentru că rapelul la AstraZeneca se face abia după opt săptămâni.

 

România aşteaptă ca luni să intre în teleconferinţă cei 27 de şefi ai agenţiilor naţionale a medicamentului, din statele membre UE, pentru a se sfătui şi a lua o decizie în privinţa acestui nou lot de vaccin AstraZeneca, scos din centrele de imunizare din regiunea Piemont.

 

„Administrarea vaccinului AstraZeneca în Piemont a fost reluată, după o suspendare din precauţie timp de câteva ore, pentru a repera şi izola lotul din care provine doza injectată profesorului decedat″, a clarificat în cele din urmă administraţia regiunii Piemont pe website-ul său.

 

Anterior, şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, anunţase că această regiune a decis suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

 

„Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19″, a mai spus acest oficial, fără alte detalii privind decesul profesorului.

 

În total până acum, şapte ţări din Europa şi Asia au stopat complet vaccinarea populaţiei cu AstraZeneca, iar alte şapte ţări au scos din cabinete doar anumite loturi. În total, cinci persoane au murit post-vaccinare cu anumite loturi, fără să existe vreo legătură de cauzalitate.

 

AstraZeneca spune că va reanaliza toate datele de siguranţă disponibile, după ce duminică a afirmat că analiza sa după vaccinarea a 17 milioane de persoane cu vaccinul anti-COVID-19 nu relevă un risc crescut de tromboze.

 

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe ţări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro