Sibiul este cel mai important centru muzeal din România, care reuşeşte să atragă, prin cele două muzee mari – Muzeul Naţional Brukenthal, cel mai vechi din ţara noastră şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cel mai întins muzeu în aer liber din România – cei mai mulţi turişti, cel puţin o jumătate de milion de vizitatori, pe an, conform directorilor celor două muzee.

”Sibiul, cu ASTRA, este clar, cel mai important centru muzeografic din România şi cel mai vizitat. Oricum o întoarcem, mai bine de 500.000 de oameni, pe an, intră în muzeele sibiene. (…) Este un semn extraordinar de bun, pentru că şi în Occident, nu există turist care să nu intre în muzee. Noi începem să urcăm”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Adrian Luca.

Potrivit acestuia, anul trecut, Muzeul Naţional Brukenthal a înregistrat 739.378 de vizitatori, din care mai puţin de jumătate, 270.732, au intrat cel puţin o dată în unul din sediile muzeului, încasările generale din bilete reprezentând peste 1,1 milioane de lei, în creştere faţă de 2012.

Îmbucurător este pentru Brukenthal că vizitatorii început să-şi cumpere abonamente şi bilete complete, care le permit accesul în toate muzeele care stau sub brandul Brukenthal, adică nu se mai limitează doar să intre la Palatul situat în Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului.

“Noi deschidem, de câţiva ani, ochii vizitatorilor, că muzeul acesta nu este doar Palatul Brukenthal. S-au cumpărat extrem de multe bilete generale, care sunt mai scumpe, dar dacă aduni toate cifrele, plăteşti mai puţin. Se vizita Palatul şi ieşeai la 30 de lei, biletul general e 45 de lei şi automat i-am obligat să meargă şi la Vânătoare şi la Naturale şi la Farmacie etc. Acum, obligându-i la un bilet mai scump, i-am obligat să se culturalizeze mai larg”, a precizat Sabin Adrian Luca.