Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong-Un, ar fi principala succesoare a temutului dictator nord-coreean, având în vedere legăturile ei cu linia de sânge „Paektu' pe care familia o cere pentru drepturi de guvernare divine. Există multe controverse în momentul de faţă legate de starea de sănătate a liderului suprem al Coreei de Nord. În timp ce unii spun că este bine şi sănătos, alte surse suţin că ar fi în stare vegetativă în urma unei operaţii nereuşite. Se crede chiar că dictatorul Kim Jong-Un ar fi murit deja.

 

Kim Yo Jong, sora mai mică a lui Kim Jong-un, a fost în lumina reflectoarelor în ultimii ani, mai ales atunci când liderul de la Phenian apărea în public.

 

Kim Yo-jong s-a alăturat Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) în 2007 şi a fost asistenta tatălui său, Kim Jong-il, până la moartea acestuia în 2011. Kim Yo-jong a continuat să urce în ierarhia partidului aflat sub controlul fratelui său, preluând controlul ca prim-vicepreşedinte al departamentului de propagandă şi agitaţie şi ulterior devenind un membru supleant al puternicului politburo al WPK. După ce a avut o apariţie extrem de mediatizată la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, Kim Yo Jong s-a alăturat fratelui ei pentru summit-urile de denuclearizare cu preşedintele american Donald Trump, notează Biography.com.

 

Data naşterii lui Kim Yo Jong ar fi pe 26 septembrie 1987. Şi-a petrecut primii ani la reşedinţa mamei sale în Changkwang Hill, în centrul Phenianului alături de cei doi fraţi mai mari. Potrivit bucătarului familiei, Kenji Fujimoto, familia îşi celebrează zilele de naştere la o altă casă din Wonsan, loc în care se bănuieşte că s-ar afla Kim Jong un la acest moment.

 

Kim Yo Jong este şcolită în Elveţia

 

În 1996, Kim Yo Jong a fost trimisă în Elveţia pentru a-şi continua educaţia. A început să urmeze şcoala publică din Liebefeld Hessgut şi ulterior i s-a alăturat Kim Jong-un la şcoala publică Liebefeld-Steinhölzli, cei doi fiind înscrişi sub pseudonime. În Elveţia locuiau cu o mătuşă şi un unchi şi erau deserviţi de personal şi de gărzi de corp. Despre perioada din străinătate s-a spus că a fost o experienţă izolatoare care i-a apropiat pe cei doi fraţi.

 

Practic nu se ştie nimic despre activităţile lui Kim Yo Jong în anii care au urmat întoarcerii sale în Coreea de Nord în 2000 sau 2001, deşi, în 2007, a absolvit Universitatea Kim Il-sung de la Phenian cu o diplomă în informatică.

 

Kim Yo-jong este sora mai mică a lui Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, şi se pare că unul dintre cei mai apropiaţi asistenţi ai săi. Fiind primul director adjunct al departamentului de propagandă şi agitaţie al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK), se spune că este responsabilă de gestionarea imaginii fratelui său şi de promovarea „ofensivei de farmec' care i-a marcat contactul cu preşedintele sud-coreean Moon Jae şi cu preşedintele SUA, Donald Trump, chiar dacă a continuat să-şi ameninţe duşmanii cu atacuri nucleare.

 

Kim Yo Jong este cel mai mic copil al celui de-al doilea lider al Coreei de Nord, Kim Jong-il, şi a soţiei acestuia Ko Yong-hui, o dansatoare japonezo-coreeană. În afară de cei doi fraţi ea mai are şi două surori vitrege.

 

Sub conducerea fratelui ei Kim Yo jung a devenit directorul interimar al Comisiei Naţionale de Apărare înainte de a fi numită la Departamentul de Propaganda şi Agitaţie la sfârşitul anului 2014. A devenit membru supleant al biroului politic al WPK trei ani mai târziu şi a fost votată la Adunarea Supremă a Poporului. ca reprezentant pentru districtul Killimgil la alegerile parlamentare din 2019, citează stiripesurse.ro.

 

Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 de la Pyeongchang, Coreea de Sud, au marcat apariţia sa pe scena internaţională, mass media occidentală notând că l-a eclipsat pe vicepreşedintele american Mike Pence, fiind numită „Ivanka Trump a Coreei de Nord”.

 

Kim Yo Jong l-a însoţit pe fratele ei la discuţiile sale despre denuclearizare cu preşedintele Trump, de la Singapore, în iunie 2018, şi  Hanoi, Vietnam, în februarie 2019. După ce cele două părţi au încheiat brusc negocierile în timpul ultimului summit, Kim Jong-un a dat vina pe sora sa pentru eşec şi a eliminat-o din politburo, însă a reinstalat-o în aprilie 2020.

 

Kim Yo Jong s-a căsătorit cu Choe Song, fiul lui Choe Ryong-jae, unul dintre apropiaţii fratelui său. Potrivit informaţiilor parvenite din Coreea de Nord ea ar avea cel puţin un copil născut în mai 2015. Însă, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, s-a scris în presă că era însărcinată cu cel de-al doilea copil.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro