Comisia parlamentară care a analizat raportul despre gestionarea pandemiei a hotărât schimbarea de încadrare a faptelor “din motive tehnice, nu politice. Nu există suficiente dovezi care să susţină acuzaţia de genocid, aşa cum este ea definită de Curtea Penală Internaţională. Acuzaţia de omucidere este şi ea greu de justificat, întrucât prin acţiunile şi inacţiunile lui Jair Bolsonaro, au existat mai multe victime, nu doar una”, a explicat senatorul din opoziţie Humberto Costa pentru Reuters.

 

“Nu putem risca ca raportul să fie respins de un judecător, deoarece caracterul infracţiunilor nu a fost precis definit“, a mai adăugat Costa.

 

În raportul de aproape 1.200 de pagini îi sunt aduse 13 capete de acuzare lui preşedintelui, inclusiv genocid împotriva comunităţilor indigene, pe care a lăsat-o vulnerabilă în faţa pandemiei. Coordonatorii anchetei au recomandat punerea sub învinuire a şefului statului. Comisia parlamentară de anchetă va da un vot asupra raportului pe 26 octombrie. În cazul unui vot pozitiv, acuzaţiile vor fi înaintate procurorului general al statului, care va decide dacă lansează sau nu o anchetă. Este puţin probabil ca Bolsonaro să fie judecat, întrucât procurorul general a fost numit chiar de către el, scrie Reuters.

 

Cu toate acestea, concluziile anchetei parlamentului evidenţiază izolarea politică în care se află şeful statului cu un an înainte de următoarele alegeri prezidenţiale. Popularitatea sa a fost afectată şi de criza economică determinată de creşterea inflaţiei, pe lângă gestionarea defectuoasă a pandemiei. Brazilia a înregistrat până în prezent peste 603 de mii de decese provocate de coronavirus, fiind depăşită doar de SUA, cu 749 de mii. Însă SUA au o populaţie cu circa 117 milioane de locuitori mai mare.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro