Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „paşaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum, transmite Agerpres. Într-un interviu acordat duminică programului olandez de televiziune Buitenhof, Michel a declarat că dezbaterea este „foarte pertinentă”, dar decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene.

 

Potrivit lui Michel, există un acord de principiu privind un astfel de document, dar încă nu este momentul: mai întâi „trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni”. El a explicat că dacă va fi introdus prea devreme, paşaportul ar putea „produce o frustrare uriaşă în Europa” şi în alte părţi ale lumii.

 

Dezbaterea a fost pornită de premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, care a cerut marţea trecută crearea unui paşaport special care să ateste vaccinarea purtătorului. El a trimis o scrisoare în acest sens Comisiei Europene.

 

Preşedintele Consiliului European a apreciat însă, ca răspuns la o întrebare, că „nu exclude” ca pe viitor deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi. „Subiectul este sensibil în multe ţări europene”, a recunoscut Charles Michel, potrivit Agerpres.

 

Poziţia lui Charles Michel diferă de cea a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a spus vineri că este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”. „Este un imperativ medical să avem un certificat de vaccinare. Din acest motiv mă bucur de iniţiativa premierului grec (Kyriakos Mitsotakis – n.r.) pentru obţinerea unui certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a declarat ea.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro