Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid cu sfaturi pentru indivizi, comunităţi şi guverne în vederea trecerii cu bine a sărbătorilor de iarnă în contextul pandemiei de coronavirus.

 

„Sărbătorile de iarnă sunt pentru momente împreună cu familia şi comunitatea, însă în acest an, mai mult ca niciodată, în regiunea europeană OMS, oamenii îşi doresc să se adune împreună şi să reflecteze asupra unui 2020 deopotrivă extraordinar şi dificil.

 

În fiecare an avem în Europa o creştere masivă a adunărilor de oameni de toate vârstele, inclusiv în familii, grupuri religioase şi grupuri de prieteni. Anul acesta, astfel de întâlniri aduc cu el un risc semnificativ de transmitere a Covid-19.

 

În ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului în regiunea europeană rămâne răspândit şi intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternică a pandemiei în primele săptămâni şi luni ale lui 2021 şi este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru a preveni acest lucru”, au transmis cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

OMS face o pledoarie şi sfătuieşte cetăţenii europeni să fie vigilenţi şi să ţină minte că pot ajuta la încheierea crizei chiar şi prin efort individual:

 

Toţi putem avea un rol în oprirea unui alte accentuări a crizei epidemice

Deciziile noastre individuale în această perioadă de sărbători nu vor avea consecinţe doar pentru noi şi persoanele apropiate nouă, ci vor impacta şi comunitatea în ansamblu

Nu trebuie să subestimăm importanţa deciziilor noastre, ca indivizi, ca familii sau comunităţi în influenţarea cursului viitor al acestei pandemii

Sfatul OMS pentru guverne în ce priveşte staţiunile de schi

În Europa sunt peste 1000 de staţiuni de schi. La 11 luni de la începutul pandemiei, ştim că staţiunile de schi au jucat un rol semnificativ în accentuarea pandemiei peste tot de-a lungul Europei, iar întâlnirile sociale au reprezentat cheia acestei accentuări în timpul şi după vară.

 

Schiatul efectiv nu răspândeşte coronavirusul, însă staţiunile arhipline cu turişti o pot face. În timpul sărbătorilor ce urmează să vină, OMS recomandă ţărilor să analizeze cu atenţie cum pot adapta mai bine activităţile de sezon pentru a elimina posibilitatea aglomerării, mai ales în spaţii închise.

 

Sfaturile oferite de OMS pentru autorităţi:

 

Să evalueze felul în care se vor desfăşura întâlnirile în grupuri mari, fie ele pentru evenimente sportive, de recreaţie sau religioase şi să stabilească care ar putea fi riscurile asociate acestora. Autorităţile trebuie să ia în considerare amânarea, limitarea sau anularea evenimentelor cu potenţiale major de transmisie

Ajustarea şi comunicarea eficientă şi timpurie a regulilor de călătorie, în funcţie de felul în care se răspândeşte virusul intern şi internaţional şi prevenirea situaţiei în care cei bolnavi de Covid-19 sau contacţii acestora călătoresc.

Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru decongestionarea transportului public şi centrelor de majore de transport

Petreceri, întâlniri, evenimente religioase şi călătorie – recomandările pentru indivizi şi comunităţi

Procesiuni religioase

În ciuda riscurilor, există câteva simple măsuri pe care indivizii şi comunităţile le pot lua pentru a face ca sărbătorile de iarnă să se desfăşoare în siguranţă.

 

Comunităţile din toată Europa trebuie să se gândească serios la decizia de a organiza sau nu procesiuni religioase, târguri de crăciuni şi alte evenimente de celebrare religioasă. În ţările în care transmisia virusului este larg răspândită, amânarea sau limitarea acestor evenimente poate fi o soluţie.

 

Indiferent de unde se desfăşoară, evenimentele religioase trebuie să aibă loc într-o formă diferită în acest an. Ele ar trebui să se ţină afară acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este posibil să fie limitate şi reduse în ce priveşte durata şi dimensiunea. Distanţarea fizică, igiena mâinilor şi purtarea măştii sunt, de asemenea reguli importante de respectat, alături de ventilaţia adecvată a spaţiilor.

 

Întâlnirile în spaţii închise

Întâlnirile în spaţii închise, chiar şi cele mici, pot fi riscante mai ales dacă persoanele din grup sunt din familii diferite, tineri şi bătrâni.

 

Întâlnirile ar trebui să aibă loc tot afară, dacă este posibil, iar participanţii ar trebui să poarte măşti şi să menţine distanţa fizică. Dacă ele nu se pot petrece decât în spaţii închise, atunci limitarea numărului de participanţi şi asigurarea ventilaţiei corespunzătoare sunt măsuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.

 

Purtarea măştii şi distanţarea ar putea să fie incomode, mai ales în apropierea prietenilor sau rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru a îi proteja pe ei, pe noi şi pe ceilalţi membri ai comunităţii.

 

Călătoriile

Pentru unii dintre noi, doar călătorind putem fi aproape de familii şi prieteni. Sfatul pentru ei este să evite orice mijloc de transport care ar putea fi aglomerat. Unele ţări solicită un test negativ la coronavirus înainte de a permite accesul, iar altele solicită o perioadă obligatorie de caratină. OMS îi încurajează pe toţi cei care călătoresc să urmeze şi să respecte regulile adoptate de ţările în care merg.

 

Sărbătorile din acest an vor arăta diferite, însă încă putem să ne bucurăm de ele şi o putem face în siguranţă şi să începem noul an sănătoşi.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro