La începutul pandemiei, au apărut mai multe informaţii online legate de beneficiile vitaminei C în lupta împotriva infecţiilor cu Covid-19. Un nou studiu atrage atenţia asupra alte substanţe salvatoare şi uşor accesibile.

 

Nu mai puţin de 82% dintre pacienţii infectaţi cu Covid-19 au deficienţă de vitamina D. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în Jurnalul Medical de Endocrinologie Clinică şi Metabolism. În spatele acestui efort de cercetare s-au aflat 216 pacienţi bolnavi de coronavirus.

 

Cei mai ghinionişti sunt bărbaţi. După ce să se ştia că aproximativ 60% dintre toţi bolnavii de Covid-19 sunt bărbaţi, aceştia se pare că au şi o anumită predispoziţie către un nivel scăzut de vitamina D. Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D, iar bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

 

Spre deosebire de alte vitamine din organism, D are un rol special. Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

 

Modul în care funcţionează vitamina D nu este încă foarte bine înţeles de comunitatea ştiinţifică, iar cei mai mulţi dintre noi ştiu că se poate lua prin expunerea la soare. Partea clară a ecuaţiei este că prezenţa ei în corp în cantitatea suficientă are un efect benefic asupra sistemului imunitar, mai ales în lupta împotriva diverselor infecţii.

 

În consecinţă, ar fi bine să te apuci să consumi vitamina D. Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

 

Pentru că este corelată cu abilitatea de asimilare a calciului, deficienţa de vitamina D este responsabilă şi pentru durerile acute de muşchi şi oase acuzate de unii bolnavi. Un tratament cu acest hormon „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, atrage atenţia Hernandez.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro