Consiliul European a actualizat lista statelor pentru care recomandă restricţii de călătorie, pe baza criteriilor referitoare la incidenţa cazurilor de coronavirus, care este revizuită la fiecare două săptămâni. Pe lângă SUA şi Israel, au fost introduse şi Kosovo, Liban, Muntenegru şi Macedonia. Lista nu are caracter obligatoriu, astfel fiecare ţară a Blocului Comunitar are dreptul să decidă unilateral dacă îşi păstrează frontierele deschise pentru persoanele care vin din statele enumerate.

 

Oficialii europeni susţin însă că, dacă ţările europene acceptă dovada vaccinării, ar trebui să continue să primească călătorii imunizaţi, indiferent de unde provin, atât timp cât au primit schema completă dintr-un vaccin aprobat în UE.

 

SUA înregistrează peste o mie de decese provocate de coronavirus pe zi, cel mai înalt nivel din luna martie. Numărul persoanelor spitalizate cu Covid se menţine la peste o sută de mii, iar numeroase spitale din sudul ţării au rămas fără rezerve de oxigen. Campania de vaccinare a SUA a încetinit în ultimele luni şi a rămas semnificativ în urma eforturilor de inoculare ale UE. Peste 57% din populaţia Blocului este complet vaccinată împotriva Covid-19, comparativ cu 52% în Statele Unite.

 

În Israel, cazurile de Covid-19 au crescut brusc începând cu luna iulie, în ciuda ratei ridicate de vaccinare. Noile cazuri zilnice au atins un maxim istoric de 12.113 pe 24 august, depăşind vârful din ianuarie de 11.934. Deşi spitalizările cresc, rata mortalităţii este semnificativ mai mica decât a fost în valul al III-lea. Duminică, în Israel s-au înregistrat 25 de decese, faţă de recordul de 101 decese înregistrat în 20 ianuarie al acestui an. Aproximativ 63% din populaţia israeliană a fost complet vaccinată, conform datelor compilate de Our World in Data.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro