S-ar putea să fi trecut vremea în care dezinfectai fiecare colet pe care îl aduceai în casă sau fiecare produs de la supermarket. Există însă o suprafaţă care găzduieşte coronavirusul pentru o perioadă de patru ori mai mare decât gripa.

 

Virusul SARS-CoV-2 rezistă pe piele de patru ori mai mult decât virusul gripal A. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea japoneză din Kyoto. Partea bună este că ambele virusuri sunt eliminate de dezinfectanţi cu 80% alcool. Ca referinţă, majoritatea dezinfectanţilor din comerţ gravitează în jurul procentului de 80% alcoolemie, dar este o valoare pe care ar fi bine să o reţii în cazul unei achiziţii viitoare.

 

Dincolo de detaliile legate de dezinfectare, concluzia cercetătorilor este cât se poate de clară şi de îngrijorătoare. SARS-CoV-2 supravieţuieşte până la nouă ore pe pielea umană, fără niciun fel de intervenţie din partea ta. Pentru această analiză, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Kyoto au luat probe de pe mai multe cadavre şi au făcut o comparaţie cu mostre de virusul gripal A.

 

Rezultatele studiului, publicate în revista Clinical Inectious Disease, arată că SARS-CoV-2 are o stabilitate mult mai mare pe pielea umană decât virusul gripal A. În final, însă, alt detaliu este mai important decât diagnosticul efectiv. Ambele virusuri au fost distruse în 15 secunde, de dezinfectanţi de mâini, care conţin 80% alcool. Cu alte cuvinte, este important să-ţi formezi deprinderea de a te spăla deseori pe mâini, dar mai ales când intri în contact cu alţi oameni, încearcă să ai la tine dezinfectant.

 

„Poate cel mai important aspect al acestui studiu este faptul că evidenţiază încă o dată importanţa folosirii soluţiilor dezinfectante pe bază de alcool. Acest rezultat arată o rezistenţă mult mai mare a virusului SARS-Cov-2 în mediul extern, decât a virusului gripal A. Probabil structura acestuia are anumite particularităţi ce îi conferă rezistenţă”, a declarat medicul infecţionist Anamaria Dobrotă.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro