Pe fondul al creşterii alarmante a numărului de noi pacienţi descoperiţi pozitivi la testul , Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a raportat că autorităţile cipriote au revizuit condiţiile de intrare în Cipru, noile măsuri urmând să intre în vigoare astăzi.

Conform informaţiilor furnizate de autorităţile cipriotă, MAE spune într-o declaraţie de presă că condiţiile aplicabile cetăţenilor care intră în Cipru sunt stabilite în funcţie de ţările de origine, care sunt clasificate în trei categorii, după cum urmează:

* Categoria B – Ţări cu risc posibil scăzut, dar mai mare incertitudine în comparaţie cu categoria A, la care cetăţenii sunt obligaţi să fi efectuat un test de laborator cu cel puţin 72 de ore înainte de plecare şi să deţină un certificat care prezintă examenul PCR negativ pentru virus;

* Categoria C – ţări cu risc crescut în comparaţie cu categoriile A şi, pentru care resortisanţii trebuie să deţină un certificat care prezintă examenul PCR negativ pentru virus, un card de călătorie şi, în unele cazuri, un permis special emis de Ministerul de Interne cipriot.

MAE spune că România a fost inclusă în ţările din categoria C, împreună cu Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit, Serbia şi Suedia. Conform noilor măsuri, accesul la Cipru este permis cetăţenilor din ţările din categoria C, după cum urmează:

*** Cetăţenii ciprioţi şi resortisanţii străini cu domiciliul legal în Cipru pot înscrie cu condiţia să obţină un card de călătorie şi să deţină un certificat care prezintă examenul PCR negativ pentru virus;

*** Alte categorii de persoane, care provin din ţări clasificate în categoria C, pot intra numai cu condiţia să obţină un permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi trimise prin e-mail la adresa @crmd.moi.gov.cy.

Astfel, potrivit MAE, resortisanţii care călătoresc în Cipru din România care nu fac parte din categoria cetăţenilor ciprioti sau cetăţeni străini care sunt rezidenţi în Cipru trebuie să producă următoarele după intrarea în Cipru:

– cardul de călătorie – permis de zbor – disponibil pe portalul www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea trebuie să aibă loc cu 24 de ore înainte de călătorie. Cardul presupune completarea electronică a unui chestionar şi introducerea datelor de zbor;

– un test molecular PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu , efectuat cu cel puţin 72 de ore înainte de intrarea în Cipru, atestat de un certificat în limba engleză;

– autorizaţia specială eliberată de Ministerul de Interne pentru nerezidenţi.

În acelaşi timp, MAE menţionează că, începând cu 17 iulie, autorităţile cipriotă nu mai permit turiştilor să traverseze partea de nord a insulei. Cetăţenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi permisiunea de a traversa, cu excepţia cazurilor umanitare (decesul unui membru al familiei, situaţii de urgenţă medicală), deoarece călătoria va avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

De asemenea, MAE raportează că lista ţărilor din care este permisă intrarea în Cipru este actualizată săptămânal de Ministerul Sănătăţii cipriot, conform datelor epidemiologice din fiecare ţară. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară apelând la Ambasada României în Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de contact şi susţinere a cetăţenilor români către un centru de apel 24/7. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă şi specială de natură de urgenţă pot apela linia de urgenţă a ambasadei: 00357 97812277.