Mulţi consumatori de băuturi alcoolice folosesc alcoolul ca pe o scuză pentru ce au făcut aseară. Un grup de cercetători a vrut să vadă cât de autentice sunt transformările comportamentale.

În cercul tău de prieteni, ai indivizi cu personalităţi diferite la băutură. Unii sunt mai iubăreţi, alţi sunt mai agresivi, iar câţiva se moleşesc şi merg să se culce. Efectul alcoolului asupra corpului uman şi, mai ales, asupa personalităţii noastre variază destul de mult de la un om la altul.

S-ar putea să bei câteva pahare ca să prinzi curaj, când urmează să urci pe o scenă sau să intri în vorbă cu o fată. O bere s-ar putea să-ţi mai taie din emoţii şi să-ţi dea încredere în tine. În mod suspect, acea consecinţă a consumului de alcool este derivată din faptul că este un sedativ şi te relaxează.

Cea mai fascinantă relaţie este însă între consumul de alcool şi comportamentul antisocial. Această particularitate a fost documentată în cărţi sau filme, dar şi în lucrări de cercetare. S-ar putea să nu te fi certat doar o dată sau să fi văzut măcar o bătaie între persoane aflate în stare de ebrietate.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că certurile sau conflictele fizice ajung să fie urmări ale consumului de alcool din cauza inabilităţii de a interpreta corect contexte sociale. Cu alte cuvinte, nu mai înţelegi corect ce se petrece în jurul tău sau ce spun anumiţi oameni, iar sentimentul de empatie cu cei din jur se pierde. În mod autentic, nu mai poţi împărtăşi stări şi emoţii cu cei din jur.

Pe de altă parte însă, consumul de alcool nu te scuză de anumite gesturi imorale. Chiar dacă eşti dispus să ierţi acţiunile unei persoane pentru că a băut prea multe pahare într-o seară, s-ar putea să greşeşti. Uneori, foloseşti şi pentru tine această scuză şi nu este deloc în regulă.

Un grup de cercetători a vrut să vadă cum este influenţat nivelul de empatie şi moralitatea unor persoane, după câteva shoturi de vodka. Testul detaliat la această adresă consta în expunerea participanţilor la fotografii cu persoane care manifestau anumite emoţii. Iniţial, feedbackul a fost cel la care te aşteptai.

După câteva pahare, lucrurile s-au schimbat. Participanţii au început să spună că sunt fericiţi când văd oameni trişti şi că sunt trişti atunci când văd oameni fericiţi. Cu cât a crescut mai mult nivelul de ebrietate, cu atât a fost afectată mai tare emaptie, sentimentul care te face să relaţionezi cu trăirile celor din jur.

Când vine vorba de moralitate însă, deznodământul a fost cu totul altul. Când era vorba de scenarii legate de moralitate, oamenii au răspuns la fel, independent de numărul de pahare de la bord. Cu alte cuvinte, nu poţi să dai vina pe alcool dacă ai înşelat pe cineva, dacă ai minţit sau ai luat o altă decizie de care îţi este ruşine a doua zi. Ai fi luat aceeaşi decizie şi fără să fi băut nimic, dar alcoolul ţi-a oferit o aparentă scuză ca să fii mai împăcat cu tine, deşi ştiai că greşeşti.