Profesionişti cu experienţă în branşă, care vor ca distracţia în barurile lor să conţină şi amintiri frumoase, nu doar mahmureală, fac câteva recomandări celor care vor să se distreze „fără limite“. Aceştia vorbesc despre drogurile recreaţionale şi despre atenţia cu care trebuie să-ţi păzeşti paharul când eşti în club.

Pentru că, pentru unii, distracţie înseamnă să iei o ’boabă’ sau un ’timbru’, se impune să luăm atitudine pentru prevenirea extinderii acestui fenomen. Ne desfăşurăm activitatea în Vama Veche şi, deşi am auzit multe poveşti ale tinerilor despre drogurile care se consumă în cluburi - care se pare că nu sunt chiar poveşti - nu am văzut niciodată vreo ’tranzacţie’. Dar poate suntem prea naivi sau modul nostru de a ne distra este diferit“, relatează cei de la Yuva Vama Veche.

Yuva este barul de pe plajă (fostul Molotov) al cărui pian de lemn, cu pietricele albe de mare în loc de corzi, scăldat de valuri, era atracţia numărul 1 pentru fotografiat. Anul acesta, un pian nou „cu chef de cocktail“ a întâmpinat vamaioţii pe plaja Yuva.

Echipa de la Yuva din Vama Veche recomandă, însă, moderaţia în consumul de alcool şi face un clasament scurt al celor mai periculoase droguri.

„Atragem atenţia asupra consumului de droguri devenit o realitate dură a zilelor noastre şi încercăm să elaborăm un Top 5 al celor mai periculoase droguri care se vând ilegal în cluburile din întreaga lume“, spun Yuva-iştii.

Iată care este Top 5 întocmit de ei:

GHB - ’drogul violului’

Acesta este un drog folosit pentru facilitarea violului. Ca formă de prezentare, GHB este lichid, incolor, inodor. În cluburi apare şi sub formă de pudră. O data consumat, GHB induce o stare de relaxare, o dorinţă exagerată de socializare, fericire, senzualitate. Fiind un drog extrem de periculos, în combinaţie cu alcoolul provoacă stări de ameţeală, de greaţă, pierderea cunoştinţei şi chiar moarte.

Rohypnol

Înrudit cu Xanaxul sau Valiumul, Rohypnol este, de asemenea, folosit în facilitarea violului, din cauza faptului că o dată consumat, induce o stare de amnezie anterogradă. Găsit sub formă de tablete sau injectabil, consumul acestui drog poate declanşa probleme respiratorii grave şi chiar moartea consumatorului.

Ketamina

Inodoră, incoloră, Ketamina este un drog ce se prezintă fie în formă lichidă, fie pudră. Este un anestezic disociativ, iar consumul lui distorsionează auzul şi provocă o stare de înstrăinare la nivel senzorial de corp şi de mediu. În plus, consumată în cantităţi mari, ketamina poate provocă halucinaţii, amnezie sau delir. Consumat pe termen lung, poate declanşă probleme grave ale ficatului, disfuncţii motorii şi probleme respiratorii.

LSD

LSD, L, Acid, Lucy sau Sidney, indiferent cum se numeşte, provoacă adevărate dezastre asupra corpului tău. Reducerea apetitului, încleştarea dinţilor, ameţeală, amorţeala, distorsionarea timpului sau chiar amnezie sunt numai o parte dintre nenorocirile pe care le provoacă consumul acestui drog.

Metamfetamina

Meth sau Ice - acestea sunt alte 2 variante de nume. Consumul metamfetaminei duce la eliberarea treptată a dopaminei, serotonineisau a norepinefrinei. Ca efect s-a înregistrat instalarea stării de euforie sau efectuarea acţiunilor repetitive, cum ar fi spălatul mâinilor sau dezasamblarea unor obiecte.

Probabil că acestea sunt numai o parte dintre ’otrăvurile’ care-ţi pot pune viaţa în pericol, însă Yuva Beach Bar se opune cu vehemenţă consumului de substanţe stupefiante şi recomandă consumul de alcool cu moderaţie!

Este important să ştii să spui ’NU’ drogurilor de orice fel! Asta dovedeşte că ai o personalitate puternică! Un ultim sfat: ai mare grijă unde îţi laşi paharul de băutură atunci când eşti în club! În rest, liber la distracţie!“.