Muzeul Sării din Târgu Ocna, judeţul Bacău, expune sarea în diverse forme şi culori, unelte folosite de mineri, hărţi ale exploatărilor saline din România precum şi fotografii vechi ce ilustrează munca în subteran, arată site-ul www.infoturism-moldova.ro.

Amplasat în Salina Târgu Ocna, muzeul oferă, de asemenea, informaţii despre apariţia salinei de la Târgu Ocna, despre prelucrarea sării dar şi despre efectele tămăduitoare ale acesteia asupra anumitor afecţiuni.

Salina Târgu Ocna este ca o peşteră într-un munte de sare cu galerii lungi de mii de metri, cioplite în sare, cu sanatoriu, muzeu şi biserică, dând impresia unui oraş subteran.

Aici a fost amenajată prima bază de turism, cunoscută sub denumirea de Sanatoriu aceasta a funcţionat în perioada 1974-2005. Biserica cu hramul Sfânta Varvara — ocrotitoarea minerilor — a fost săpată la o adâncime de 240 de metri în anul 1992, fiind prima biserică ortodoxă subterană din Europa.

De la Muzeul Sării aflăm că începuturile exploatării „aurului alb” în zonă se pierd în negura vremii, dar prima mărturie scrisă datează din anul 1380 şi este constituită de un hrisov domnesc din care rezultă că pentru construcţia unui pod de piatră s-au plătit 2.000 de ocale de sare.

Colecţia muzeului este expusă pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi. Pot fi văzute aici planşe ce redau modul în care este secţionată şi organizată mina, în care minerii lucrează încă, în unele locuri, dând naştere unor noi galerii.

Sunt expuse afişe ce redau diverse istorioare, planşe multicolore ce reproduc straturile geologice, dar şi fotografii din perioada interbelică şi numeroase documente. Vizitatorii pot afla povestea despre geneza salinei la Târgu Ocna, despre evoluţia exploatării acestei bogăţii din adâncuri şi despre instrumentele folosite la exploatarea acesteia.

De asemenea, pot fi admirate lămpi, brichete, vaze, chiar şi un sfeşnic, toate din sare. Printre exponate se numără şi un ciocan de lemn, una dintre ustensilele folosite cu mult timp în urmă, la cioplirea şi finisarea pereţilor bisericii Sfânta Varvara, dar şi partituri cu imnul minerilor.

Accesul în muzeu se face achitând biletul de intrare în salină. Accesul în subteran se face doar cu autobuze şi microbuze puse la dispoziţie de administraţia Salinei. La Salina Târgu Ocna se poate ajunge pe DN 11 dinspre Bacău şi pe DN 12 A dinspre Adjud