Situaţia din Ecuador este de-a dreptul dramatică. Sistemul medical din ţara sud-americană nu mai face faţă numărului mare de bolnavi de , astfel că oamenii ajung să moară pe străzi sau în propriile case. „Imaginile sunt reale”, a confirmat Leandro Vega, fotbalist în Ecuador.

Leandro Vega (23 de ani) este un fotbalist argentinian care evoluează pentru Emelec, club din oraşul Guayaquil, cel mai mare oraş al ţării. De asemenea, şi cel mai afectat din Ecuador, ţară puternic lovită de pandemia de .

Autorităţile nu mai fac faţă numărului mare de îmbolnăviri cu din oraş. Spitalele sunt la pământ, astfel că multe cadavre rămân în case sau chiar pe străzi, unde rămân abandonate zile întregi.

Iar Leandro confirmă gravitatea situaţiei:Imaginile sunt reale. Ei lasă oameni morţi pe stradă, pe trotuare, în case. Ceea ce se întâmplă este groaznic”, a declarat acesta într-un interviu pentru ziarul El Clarin.

„Oamenilor mai tineri li se acordă prioritate faţă de persoanele în vârstă, pentru că acestora nu le oferă prea multe şanse şi pentru că spitalele sunt la pământ", a continuat Leandro.

Primarul din Guayaquil, Cynthia Vieri, a cerut ajutor din partea Guvernului din Ecuador printr-o postare pe reţelele de socializare: „Ce se întâmplă cu sistemul de sănătate al ţării? Nimeni nu ia cadavrele din case, le lasă pe trotuare, oamenii cad în faţa spitalelor. Nimeni nu vrea să îi ridice. Trebuie să ştim de ce mor oamenii în casele lor.

Ce se întâmplă cu oamenii bolnavi? Familiile lor merg prin întreg oraşul şi bat la uşi pentru ca cineva să aibă grijă de ei sau pentru ca un spital să îi primească. Însă nu mai sunt paturi disponibile, cei de la spital închid uşile şi îi lasă afară”, a scris aceasta, citat de Digi.

În Guayaquil, oamenii mor aşteptând îngrijirea medicală cuvenită. O femeie în scaun cu rotile a decedat în spital, aşteptând să fie consultată. O sursă a declarat pentru CNN că a durat patru ore până ca cineva să îi ridice cadavrul acesteia.