Cu peisajele sale verzi, mlaştinile, munţii înceţoşaţi sau lacurile limpezi, Scoţia este una dintre cele mai romantice destinaţii din Europa. Membrii familiei regale britanice, dar şi alţi aristocraţi, din lume, străbat de sute de ani această ţară, cazându-se în celebrele ei castele. Din fericire, câteva domenii istorice au fost transformate în hoteluri şi sunt disponibile pentru toţi cei care sunt gata să cheltuie sume fabuloase de bani pentru a trăi ca un/o rege/regină, vreme de o noapte. Iată un top al celor mai frumoase castele-hotel din Scoţia, realizat de Frommer’s.

1.      Glenapp Castle

Glenapp a fost construit în 1870, fiind un castel „tânăr” şi, astfel, unul dintre cele mai bine păstrate. Castelul şi-a menţinut specificul iniţial victorian, fiind decorat cu opere de artă originale şi mobilier adecvat în fiecare dormitor. Musafirii se pot bucura de curtea castelului, întinsă pe 30 de acri (12 hectare), incluzând o seră victoriană lungă de 150 de picioare (45,7 metri), terenuri de tenis sau de croquet.
Preţ: Camere duble de lux, de la 460 de euro pe noapte 

2.      Aldourie Castle

Castelul Aldourie este singurul de pe malurile celebrului Loch Ness, care poate fi locuit. Domeniul a fost atestat documentar ca şi reşedinţă nobiliară în 1626. Datorită arhitecturii în stilul clasic „Scottish Baronial” şi a poziţionării geografice privilegiate, Aldourie a fost o destinaţie populară pentru familia regală şi curtea ei în perioada victoriană. Oaspeţii castelului au la dispoziţie propria suită, care se îngrijeşte de mâncare, întreţinerea camerei şi serviciile de concierge.
Preţ: Castelul cu 15 dormitoare se închiriază integral. O noapte costă de la 5.150 de euro.

3.      Winton House

Castelul a fost construit în 1480, cu adăugiri în secolul al XVII-lea şi al XIX-lea. Henry al VII-lea a ordonat ca turnul original să fie distrus, dar acesta a fost reconstruit în jurul anului 1620. În ziua de azi, reşedinţa este încă privită ca o bijuterie de arhitectură a Renaşterii Scoţiene. Totodată, în castel sunt expuse lucrări ale unor artişti celebri, precum Van Dyke, Van Goyen, sau Canaletto. Actualul proprietar, Sir Francisc Ogilvy, împarte castelul cu oaspeţii şi se ştie că îi place să danseze în stil scoţian alături de ei.
Preţ: De la 1.650 de euro pe weekend şi 2.300 euro pe săptămână

4.      Dalhousie Castle

Prima versiune a castelului a fost ridicată încă în secolul al XIII-lea, iar pereţii masivi originali, de la nivelul fundaţiei, încă se păstrează. Musafirii pot lua masa în restaurantul din turn, unde servesc feluri de mâncare tradiţionale scoţiene. În castel a stat Regele Edward I al Angliei, dar şi Regina Maria a Scoţiei.
Preţ: De la 130 de euro pe noapte

5.      Inverlochy Castle

A fost construit în 1863 şi se află la baza muntelui Ben Nevis, cel mai înalt din Marea Britanie. Regina Victoria s-a îndrăgostit de acest castel când l-a vizitat, în 1873. Alte celebrităţi care au locuit în hotelul cu 17 camere de la Inverlochy sunt Liam Neeson, Charlie Chaplin, Sean Connery sau J.K. Rowling. Actorii seriei Harry Potter au stat de asemenea adesea aici.
Preţ: Camere duble de la 410 euro pe noapte

Sursa: cluj.travel.ro