Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat autorităţilor române permisiunea ca operatorul aerian Turkish Airlines să opereze un al patrulea zbor zilnic între România şi Turcia, el amintind în acest context că în România lucrează peste 10.000 de firme ale investitorilor turci.

Solicitarea a fost prezentată n prezenţa premierului Victor Ponta, cu ocazia participării la Forumul de afaceri România-Turcia care a avut loc, miercuri, la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Dacă înainte zborurile către Turcia erau mai mici, astăzi avem trei zboruri pe zi Turkish Airlines, dar chiar solicităm un al patrulea zbor şi astăzi am discutat din nou această problemă", le-a spus Erdogan oamenilor de afaceri turci şi români, după întâlnirea cu Ponta.

El şi-a exprimat dorinţa ca, odată cu creşterea relaţiilor economice, să se dezvolte şi prietenia între cele două naţiuni.

"Volumul de comerţ este 6,3 miliarde de dolari, dar, aşa cum am discutat şi cu domnul Ponta mai devreme, am stabilit un obiectiv de 10 miliarde", a arătat preşedintele turc.

De asemenea, Erdogan a dat Dobrogea ca exemplu de convieţuire a populaţiei majoritare cu comunitatea tătaro-turcă şi a anunţat că, anul trecut, 450.000 de turişti români au vizitat Turcia.

Erdogan a prezentat şi mai multe cifre, dorind astfel să arate creşterea economică din ultimii ani înregistrată de Turcia, şi a apreciat că ţara sa merita să facă parte din Uniunea Europeană.

“Cifrele pe care le-am prezentat au dovedit că Turcia este de mult intrată în UE”, a spus Erdogan.

El a mulţumit României pentru faptul că sprijină integrarea ţării sale şi a apreciat că aceasta nu s-a produs are la bază motive politice.

În discursul său, preşedintele Turciei a amintit că marţi seara, la Istanbul, au avut loc unele evenimente violente şi din această cauză îşi va scurta vizita în România.

„Preşedintele(Klaus Iohannisn.r.) şi domnul prim-ministru(Victor Ponta-n.r.) au fost de acord ca noi să ne întoarcem cât mai repede în Turcia şi imediat după această reuniune ne vom întoarce în Turcia”, le-a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan participanţilor la forum.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus că România are nevoie de parteneriatul cu Turcia şi a enumerat mai multe domenii de interes comun.