Numărul turiştilor britanici care vizitează judeţul Covasna a crescut în ultimii ani, aceştia fiind interesaţi îndeosebi de conacele şi castelele din zonă, scrie Agerpres.

Acest lucru este pus şi pe seama "publicităţii" făcute de prinţul Charles al Marii Britanii, care deţine mai multe proprietăţi în Ardeal, printre care una şi în Valea Zălanului din judeţul Covasna.

Printre destinaţiile favorite se numără casele de oaspeţi ale contelului Kalnoky de la Micloşoara, domeniul prinţului Charles de la Valea Zălanului, iar mai nou şi un castel din localitatea Tălişoara, care a fost reabilitat şi introdus în circuitul turistic.

Prinţul Charles al Marii Britanii, spre exemplu, a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani în Valea Zălanului, un cătun cu circa 150 de oameni, pe care le-a renovat şi le-a transformat în reşedinţă de vacanţă. Prinţul vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanţă.

În satul Bicfalău, la câţiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, sunt aproape 40 de conace, unele foarte vechi. Autorităţile vor să includă satul în patrimoniul UNESCO, considerând că aceste conace reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate şi trebuie protejate.

Unul dintre cele mai frumoase şi bine întreţinute conace este fosta reşedinţă nobiliară a baronului Szentkereszty din localitatea Arcuş, lângă Sfântu Gheorghe. După naţionalizare, în perioada comunistă, acest mic castel a fost, pe rând, orfelinat, şcoală de mecanici agricoli, magazie şi sediu de CAP, iar în cele din urmă a fost transformat în reşedinţă pentru Nicolae Ceauşescu. Aici funcţionează în prezent un centru cultural, patronat de Ministerul Culturii, dar domeniul este în litigiu, fiind revendicat de unul dintre descendenţii fostului proprietar.