Criza coronavirusului din Republica Cehă se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni, atât de mult încât premierul ţării, Andrej Babis, le-a cerut public scuze cetăţenilor într-o conferinţă de presă susţinută miercuri. Premierul ceh şi-a cerut scuze de cinci ori, relatează CNN.

 

Babis, care încearcă să gestioneze una dintre cele mai grave epidemii de coronavirus din lume, a recunoscut că el şi guvernul său au făcut greşeli, însă a cerut din nou oamenilor să respecte regulile.

 

„Îmi cer scuze că noile restricţii vor impacta vieţilor proprietarilor de afaceri, cetăţenilor, angajaţilor. Îmi cer scuze, de asemenea, că am exclus de facto posibilitatea ca acest lucru să se întâmple pentru că nu am putut să îmi imaginez că acest lucru se putea întâmpla”, a spus Babis.

 

Scuzele premierului ceh vin în contextul în care un nou val al pandemiei de coronavirus, mai puternic decât cel din primăvară, loveşte Europa, iar mai multe ţări din Uniunea Europeană au raportat creşteri mari ale infectărilor, dar şi noi restricţii dure pentru oprirea acestei boli.

 

 

Noile măsuri adoptate în Cehia includ limitarea mişcării libere a persoanelor în ţară, dar şi închiderea magazinelor şi serviciilor non-esenţiale. Măsurile vor fi în vigoare până în data de 3 noiembrie. Purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile închise şi deschise, inclusiv în maşina personală, a fost impusă din nou începând de marţi.

 

Timp de mai multe săptămâni, premierul ceh a refuzat impunerea de restricţii dure pentru populaţie, motivând că economia trebuie protejată, însă această decizie, de multe ori contrazisă de experţii din domeniul sanitar, a dus la scăparea de sub control a epidemiei.

 

Cehia, o ţară cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, raportează acum mai multe cazuri la 100.000 de locuitori decât orice altă ţară din lume. Doar miercuri au fost raportate peste 15.000 de noi infecţii, un record.

 

Republica Cehă a fost lăudată în primăvară pentru felul în care a gestionat atunci pandemia – un lockdown timpuriu şi obligativitatea purtării măştii au dus la o răspândire foarte limitată şi un număr mic de decese. În iunie, după ridicarea unora dintre restricţii, cehii au organizat o petrecere imensă la Praga în care au sărbătorit şi „şi-au luat adio” de la coronavirus.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro