Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, în apropierea staţiunii turistice Borşa, din judeţul Maramureş.

Cascada este situată la altitudinea de 1300 m, iar căderea de apă este de 90 metri. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea, se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m, apoi 20 m si din nou 40 m.

Căderea de apă devine, astfel, un adevărat spectacol pentru turişti. Cu secole în urmă, Muntele Piatra Rea era locul preferat al localnicilor, datorită păşunilor sale întinse.

De cum dădea colţul ierbii şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. Singurul pericol erau urşii care obişnuiau să atace animalele lipsite de apărare. Este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi.

Căderea de apă este greu accesibilă iarna, din cauza stratului gros de zăpadă şi a cărărilor abrupte, dar pe timpul verii se transformă într-o atracţie irezistibilă pentru turişti.

Legenda Cascadei Cailor

Ca orice loc cu atracţie turistică impresionantă, şi Cascada Cailor dispune de propria legendă. Se spune că Muntele Piatra Rea, datorită păşunilor sale de o frumuseţe şi o bogăţie greu de întâlnit, era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă hergheliile de cai.

Însă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul încerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă, într-un loc deschis şansele ursului erau slabe.  Aşa că ursul încerca să încolţească caii deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici, sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, căzând pradă înfometatului urs. Legenda spune, că în acest fel, ursul se alegea cu vreo 15 cai.

De atunci, localnicii au redenumit această cascadă ca fiind a cailor, tocmai datorită acestei legende. Odată cu această cascadă, întreaga zonă a fost redenumită, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar primind şi el numele de Podul Cailor, iar pârâul ce se prăvăleşte în vale a primit numele de Izvorul Cailor.

Accesul către cascadă este facil, fie pe jos de la Borşa pe o potecă, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane. Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00.

Fiind situată la o altitudine destul de mare, este indicat să purtăm haine groase întrucât temperatura este destul de scăzută.

Oraşul Borşa a ajuns în topul staţiunilor de iarnă autohtone cu mulţi ani în urmă, odată cu amenajarea pârtiilor de schi şi construirea unor noi pensiuni şi hoteluri în zonă. Acum, turismul din această parte a ţării tinde să devină unul de vară.