Un ou imperial pascal Fabergé, realizat pentru ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei şi care nu a mai fost văzut în public de peste 112 ani, va fi expus la Londra, după ce a fost descoperit din întâmplare de un negustor de fier vechi, informează agenţia  Reuters, citată de Mediafax.

Creat de Peter Carl Fabergé, oul a fost un cadou de Paşte, pe care ţarul Alexandru al III-lea i l-a făcut ţarinei Maria Feodorovna în 1887. Cu o înălţime de 8,2 centimetri, realizat din aur şi decorat cu diamante şi safire, oul a fost expus pentru ultima dată în public la Sankt Petersburg, în anul 1902.

Confiscat în timpul Revoluţiei bolşevice din 1917, oul  Fabergé a ajuns ulterior în Statele Unite ale Americii, în împrejurări rămase necunoscute.
Un bărbat a cărui identitate nu a fost dezvăluită l-a cumpărat dintr-o piaţă din centrul Statelor Unite în schimbul sumei de 14.000 de dolari. Acesta dorea să-l vândă oricărei persoane care dorea să îl topească şi să obţină astfel din el mai multe obiecte din aur.

Pentru că nu a reuşit să găsească un cumpărător, bărbatul a făcut o serie de cercetări pe internet şi a aflat astfel că era posibil să fi descoperit celebrul ou pascal Fabergé care a aparţinut ţarinei Maria Feodorovna şi care era considerat dispărut pentru totdeauna.

Magazinul londonez de antichităţi Wartski, specializat în expertiza ouălor Fabergé, a cumpărat obiectul de artă pentru un colecţionar privat, care i-a permis să îl expună într-o galerie de artă de mici dimensiuni din Londra.

El va putea fi admirat de publicul larg la galeria Wartski din Londra, între 14 şi 17 aprilie. Până la descoperirea sa recentă, era unul dintre cele opt ouă considerate pierdute pentru totdeauna. Specialiştii sunt de părere că doar alte două ouă dintre cele considerate pierdute au supravieţuit Revoluţiei bolşevice.