O nouă specie de delfin a fost descoperită în Australia Cercetătorii au identificat o nouă specie de delfin cu cocoaşă în nordul Australiei, după ce i-au comparat genele şi morfologia cu cele ale speciilor cunoscute, a anunţat presa de specialitate, preluată de AFP.
O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Wildlife Conservation Society (cu sediul în Statele Unite) a făcut această descoperire după ce a examinat aproape 200 de delfini morţi, comparându-le ţesuturile cu cele ale unor specii de delfini cu cocoaşă din oceanele Atlantic, Indian şi Indo-Pacific.
Au fost analizate şi lungimea botului şi numărul de dinţi, precum şi ADN-urile de la 235 delfini. La capătul acestor cercetări s-a pus în evidenţă o nouă specie de delfin cu cocoaşă, din genul Sousa, des întâlnit în apele din nordul Australiei.
'Analizele noastre genetice şi morfologice dovedesc că există cel puţin patru specii în acestă familie de delfini', spune cercetătorul Martin Mendez într-un articol apărut în cea mai recentă ediţie a publicaţiei ştiinţifice Ecologie Moleculaire. El a adăugat că una dintre acestea este 'nouă şi nu a mai fost identificată până acum'.
Wildlife Conservation Society afirmă că descoperirea este importantă — identificarea unei noi specii de mamifer fiind rară—, ea putând contribui la îmbunătăţirea programelor de conservare. Două din cele trei specii de delfini cu cocoaşă cunoscute sunt considerate ca fiind ameninţate din cauza pierderii habitatului lor şi a pescuitului.
'Acestă descoperire ajută la o mai bună înţelegere a istoriei evoluţiei acestui grup animal şi la o mai bună adaptare a politicilor de conservare a fiecărei specii', a declarat Mendez.

Delfinii cu cocoaşă se numesc aşa fiindcă au o cocoaşă vizibilă chiar deasupra înotătoarei dorsale, de formă alungită.