Autorităţile din Finlanda au adoptat o măsură mai puţin obişnuită pentru a reduce numărul accidentelor rutiere cu implicarea renilor. Astfel, în încercarea de a-şi proteja animalele, crescătorii ar putea să coloreze coarnele renilor cu vopsea reflectorizantă. Asta pentru ca şoferii să-i vadă cu uşurinţă şi să-i poată evita, întrucât în Laponia, în perioada iernii polare, este aproape tot timpul întuneric. Ideea utilizării marcajelor reflectorizante pentru reni circulă de mai multă vreme în Scandinavia, odată cu intensificarea circulaţiei şi majorarea numărului de accidente.

În Norvegia, crescătorii de reni au început să utilizeze zgărzi reflectorizante şi mici marcaje aplicate pe coarne, în vreme ce Membrii Asociaţiei Finlandeze a Crescătorilor de Reni testează metoda vopsirii integrale a coarnelor şi a marcării corpurilor renilor cu ajutorul spray-urilor cu vopsea reflectorizantă.

În Scandinavia, renii sunt crescuţi de familii de păstori, în special laponi, în turme care numără uneori sute de capete. Marcajul reflectorizant, care îi face pe reni mai vizibili în întuneric, nu numai că previne accidentele rutiere, dar îi poate ajuta şi pe păstori să-şi urmărească mai eficient animalele.