Rusia desfăşoară rezerve suplimentare aduse din Orientul Îndepărtat, iar alte forţe din Osetia, Armenia şi Tadjikistan sunt deja pe drum spre Ucraina, aşa cum arată mai multe filmări postate pe reţelele de socializare. Statul Major Ucrainean are informaţii că comandamentul Armatei Ruse ar fi refuzat o cerere de realocare a unor unităţi militare de pe frontul de sud către Kiev, ceea ce sugerează că forţele suplimentare ar putea fi alocate mai de grabă în sud, pentru încercuirea forţelor ucrainene din Donbas.

 

Potrivit ISW (Insitute for the Study of War), Statul Major ucrainean a raportat că Rusia formează noi grupuri tactice de batalion prin consolidarea unităţilor care au suferit pierderi în primele 10 zile ale invaziei, inclusiv cu cadeţi din învăţământul superior militar, cărora li s-ar acorda mai devreme diplomele de abolvire pentru a putea fi trimişi pe front.

 

Frontul de Nord. Forţele ruse au efectuat atacuri limitate la nord-vest de Kiev şi niciun atac la nord-est de oraş pe 16 martie. Preşedintele Zelenski a înfiinţat un nou cartier general militar responsabil de apărarea capitalei, unificând comandamentul armatei cu cel al structurilor de apărare teritorială, formate din civili înarmaţi. La Cernihiv, trupele ruse s-au concentrat pe organizarea sprijinului logistic, iar ucrainenii au respins o nouă încercare de încercuire a oraşul Sumî.

 

Frontul de Est. Forţele ruse nu au desfăşurat operaţiuni ofensive majore spre Harkov, continuând ceea ce pare a fi o acţiune de regrupare şi aprovizionare. Bombardamentele asupra oraşului au continuat însă. Statul Major ucrainean crede că la Harkov se concentrează ceea mai mare parte a rezervelor trimise din Rusia.

 

ISW apreciază că este puţin probabil ca forţele ruse să reuşească să ocolească cu succes Harkov dinspre sud-est pentru a avansa spre Nipru şi Zaporijie pe termen scurt.

 

La Luhansk, ruşii au raportat că desfăşoară o ofensivă asupra Severodoneţk, un oraşel aflat la NV, dar ucrainenii susţin că au respins aceste atacuri.

 

Situaţia se agravează la Mariupol, atacat şi dinspre est şi dinspre vest. Oraşul rezistă în ciuda întăririlor primite de pe mare de forţele ruse. Bombardarea Teatrului Dramatic în care erau adăpostiţi civili şi care fusese marcat ca atare pentru a nu fi ţintit de forţele ruse, indică forţarea capitulării oraşului prin comiterea unor crime de război.

 

A fost raportată uciderea unui al patrulea general rus, conducătorul celei mai importante divizii din Donbas, dar Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele din Doneţk au preluat controlul mai multor sate de la nord de Mariupol.

 

Frontul de Sud. Miercuri dimineaţă, navale ruse au bombardat mai multe locaţii de pe ţărmul ucrainean, la SV de Odesa şi la Nord de Insula Şerpilor.

 

Totuşi, în cursul zilei forţele ruse nu au efectuat nici operaţiune terestră către Nicolaev (pe care totuşi l-au bombardat) şi Odesa. Imaginile din satelit arată că în largul Odesei sunt 14 nave de război ruseşti, printre ele probabil şi unităţi de desant marin. Cu toate acestea, ISW apreciază că este puţin probabil ca Rusia să lanseze o operaţiune amfibie împotriva Odesei până când forţele ruse nu vor asigura o linie de comunicaţie terestră cu oraşul.

 

Acum este clar că ruşii încearcă să ocolească Zaporijie prin vest şi să încercuiască oraşul, dar ucrainenii au raportat că au reuşit să oprească ieri la prânz această înaintare. Lovirea aeroportului din Herson de către aviaţia ucraineană şi distrugerea mai multor aparate la sol, confirmă faptul că Armata Ucraineană încă are capacitatea unor operaţiuni aeriene.

 

 

 

sursa: www.biziday.ro