O femeie încălţată în pantofi cu toc este sexy. Ok, poate nu se simte mereu confortabil, dar cu toţii recunoaştem meritele spuse şi nespuse ale ”înălţării” cu 5, 10, 14 cm. Pe cât de iubite sunt de femei, pe atât de nerecomandate de medicii ortopezi. Încălţările cu toc. Pe ele le despicăm. Sunt sau nu sănătoase? Cum le alegem?

În România, încă mai avem surpriza să observăm de la prima oră a dimineţii femei pe tocuri înalte. Unele chiar la metrou. Asta se mai întâmplă şi în oraşele conectate cu moda. Însă în  marile oraşe europene cucerite de viteză, foarte rar ai ocazia să vezi femei pe tocuri ”în libertate”, adică pe stradă, la metrou, ci doar la evenimente speciale. Specialiştii în ortopedie spun că purtând tocuri supunem la efort atât piciorul, gamba, genunchii cât şi coloana vertebrală. Şi asta nu înseamnă renunţarea la tocuri ci doar purtarea lor pe perioade scurte de timp.

Pantofi cu toc ziua?

În timpul zilei este de preferat să alegem pantofi comozi, care să nu ne dea bătăi de cap la propriu. Pantofii cu un toc mediu, (5-6 cm) sunt o opţiune sau încălţări cu talpă ortopedică - ideale atât în desfăşurarea activităţilor zilnice dar şi pentru şofat sau cărat cumpărături.

Ce tocuri să purtăm seara

Evident, încălţările şi îmbrăcămintea trebuie să fie adecvate evenimentului la care participăm şi mai ales timpului pe care îl petrecem în picioare. Chiar dacă vrem să facem impresie bună şi să purtăm cei mai frumoşi pantofi, este de preferat să îi putem purta cu eleganţă.

Se poate opta pentru tocuri medii-înalte, de 9-13 cm, deşi medicul ortoped nu recomandă acest lucru întrucât solicită foarte mult gleznele şi coloana vertebrală. În cazurile nefericite, tocurile purtate pe suprafeţe nepotrivite pot duce la entorse sau accidentări. Evitaţi să purtaţi tocuri incomode în zonele cu piatră cubică. Este mai sigur şi de ce nu mai elegant să încălţaţi pantofii cu toc înainte de a intra la eveniment.

Sună ciudat, dar la sală vă puteţi pregăti musculatura pentru a merge pe tocuri înalte.

Exerciţii pentru fortificarea gambelor, a abdomenului şi muşchilor paravertebrali sunt cele care vă vor face să purtaţi cu graţie pantofii cu toc.

Pantofi cu toc comozi?

Da, există. Este important să probaţi mai multe tipuri şi culori. Dacă aţi găsit perechea care vă da stabilitate, dar şi eleganţă o puteţi achiziţiona pe mai multe culori. Talpa este foarte importantă (ideal ar fi să aibă 1 cm ca trecerea la nivel înalt să nu fie chiar atât de bruscă)

Dacă totuşi talpa este foarte subţire (0,2 cm) iar tocul foarte înalt 11-12 cm se pot lipi în interior nişte branţuri sau pernuţe cu gel pentru a ajuta piciorul şi coloana vertebrală.

Vă scapă pantofii din picioare?

Se poate rezolva şi problema aceasta cu nişte pernuţe de silicon care se lipesc în zona călcâiului. Alegeţi pernuţe cu diametru mic, potrivite pentru pentru încălţămintea la care le veţi ataşa.

Tocurile groase sunt mult mai stabile, aşadar reprezintă o alegere excelentă dacă nu stăpâniţi arta mersului de felină.

Flecurile - starea lor este importantă

Vă aduceţi aminte cum mamele noastre mergeau la cizmar să îşi schimbe flecurile? Asta trebuie să facem şi noi, mai ales când purtăm des o pereche de pantofi cu toc. Dacă flecurile sunt tocite, riscul de a călca strâmb la propriu creşte.

Ce purtăm când nu putem purta pantofi cu toc

Dacă aveţi o perioadă în care dintr-un motiv sau altul nu vă simţiţi confortabil în cei mai frumoşi pantofi, dar vreţi să fiţi la înălţime puteţi să vă îmbrăcaţi într-o rochie foarte lungă ori cu pantaloni evazaţi lungi ori cu o fustă până în pământ care să nu lase încălţămintea la vedere. A se accentua talia şi a se purta o singură culoare pentru a conferi înălţime siluetei. Pantofii pe care îi purtaţi pot fi cu toc dar un toc pe care să îl stăpâni sau fără toc. O pereche de sandale cu o baretă simplă sunt de folos.

SURSA: csid.ro